SVIMA NA KORIST – PRODAJA S KUĆNOG PRAGA

0
prodaja s kucnog praga

Prilikom direktne kupovine sami proizvođači imaju priliku za veću zaradu jer se izbegava treća strana u trgovini dok je potrošač obezbeđen sa zdravom hranom visokog kvaliteta

Mali i tradicionalni proizvođači mesa i mleka u Srbiji mogu od ove godine konačno na potpuno bezbedan i legalan način da izađu na tržište. Usvojenim pravilnikom omogućava se prodaja „s kućnog praga”, na lokalnim pijacama i marketima ili teritoriji cele države. I to bez bojazni da će inspektori kazniti proizvođače i robu oduzimati. Naravno, ako je reč o proizvodima koji su bezbedni za ljudsku upotrebu.

Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla počeo je da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

Osim legalnog izlaska na tržište malih i tradicionalnih proizvođača, u merama ruralnog razvoja za 2018. godinu naći će se i nabavka opreme za objekte. NJu će država subvencionisati sa najmanje 50 odsto sredstava. U devastiranim područjima, gde ima dosta malih proizvođača, subvencije će biti i do 65 odsto.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da mali proizvođači zarade više novca, a to će im omogućiti prodaja „s kućnog praga“. Navodi se da je takva praksa najčešća u Sloveniji i Austriji.

Donošenje ovog pravilnika po ugledu na propise Evropske unije, olakšava proizvodnju malim proizvodnim kapacitetima. Time se smanjuju finansijska opterećenja i administrativne prepreke kroz odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata.

Istim propisima omogućava se korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda. Uz to, podstiče se ekonomija na selu. Konačno se povezuju sopstvena proizvodnja i prerada na gazdinstvu i prodaja „s kućnog praga” malih količina direktno potrošaču.

I u Srbiji je pojačan trend potražnje za što zdravijom ili samom organskom hranom, a prilikom direktne kupovine sami proizvođači imaju priliku za veću zaradu jer se izbegava treća strana u trgovini dok je potrošač obezbeđen sa zdravom hranom visokog kvaliteta.

Iskustva proizvođača koji vrše prodaju na svojim poljoprivrednim gazdinstvima pokazuju da potrošači osećaju veće zadovoljstvo u kupovini ukoliko uđu u komunikaciju sa poljoprivrednikom. Na zadovoljstvo utiče i sam napor koji su preduzeli pri kupovini. Potrošači takođe traže da kombinuju iskustvo kupovine zajedno sa prijatnom vožnjom daleko od gradskih gužvi u mirnija mesta susednih gradova, u potrazi za prirodnim proizvodima organskog porekla.

Za lokalnu samoupravu direktna prodaja je značajna zato što pomaže otvaranje novih radnih mesta, jer u slučaju da se poljoprivrenik odluči za direktnu prodaju sa svog poljoprivrednog gazdinstva potrebno je da se bavi i skladištenjem proizvoda, doradom i preradom, pakovanjem, promocijom proizvoda, asortimanom, distribucijom, cenom, kao i samim plasmanom proizvoda što samo po sebi iskazuje potrebu za povećanjem radne snage.i pruža priliku zadržavanja ljudi u selima i ruralnim predelima. Sama direktna prodaja pojačava tržišno učešće ruralnih područja u lancima ishrane i usluga i promoviše seoski turizam. Iskustva Austrije, Francuske i Mađarske pokazuju da je to dobar podsticaj za male proizvođače da razvijaju tradicionalnu proizvodnju na svojim gazdinstvima.

Piše: Bata Bojović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime