Prirodni resursi se koriste brže nego što mogu da se regenerišu

0
nature-conservation-480985_1920

Alarmantni podaci stigli su od Svetskog fonda za prirodu (WWF) – za trenutne potrebe čovečanstva prirodni resursi koriste se 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu.

„Svet 1. avgusta ulazi u ekološki dug. To je dan kada potrebe čovečanstva prema prirodi premaše ono što ekosistemi planete Zemlje mogu u toj godini da obnove”, upozorio je Fond u svom saopštenju.

Kako je objašnjeno, Dan ekološkog duga se ove godine obeležava najranije otkako se rade merenja i simbolično prikazuje uticaj ljudskih aktivnosti na prirodu i njene resurse.

– Činjenica da se ovaj dan svake godine pomera unapred govori nam da se i dalje prema planeti ne ponašamo odgovorno! Živimo od sve veće pozajmice koju uzimamo s računa bolje budućnosti svoje dece – ukazao je direktor WWF Adrije Deni Porej i dodao da sve zemlje u tom regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta.

Svetski fond za prirodu navodi i da, budući da naše potrebe sve više prevazilaze mogućnosti planete da se regeneriše, na šta dodatno utiču posledice klimatskih promena, Dan ekološkog duga je snažan podsetnik na hitne akcije koje pojedinci i zemlje moraju da preduzmu kako bi zaštitili šume, okeane, slatkovodne resurse, biljni i životinjski svet, i na taj način pomognu u ostvarivanju održivog razvoja.

Naše mesto

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime