Nedelja klimatske diplomatije u Srbiji

0
global-3371528_1920

Evropska unija u saradnji sa partnerima obeležiće u Srbiji Nedelju klimatske diplomatije, od 24. do 29. septembra, nizom aktivnosti čiji je cilj da se podstaknu dijalog i saradnja u oblasti klimatskih promena, pokažu primeri uspešne prakse i podstaknu buduće akcije.

Kako je saopšteno, događaji koji će biti organizovani tokom nedelje uključiće konferencije, debate u kojima će učestvovati građani, izložbe, projekcije filmova i aktivnosti na otvorenom koji će uključiti čitav niz učesnika, organizacija i zajednica. Centralna tema ove godine je Talanoa dijalog – proces čiji je cilj da se sagledaju rezultati kolektivnih i pojedinačnih napora u ostvarenju ciljeva postavljenih Pariskom sporazumom o klimatskim promena.

– Klimatske promene su realne, one se dešavaju i nisu pozitivne. Ekstremni vremenski uslovi, rast temperature, raseljavanje čitavih naroda, ozbiljna zagađenja vode i vazduha, sve to našu planetu i čovečanstvo izlaže riziku. Borba protiv klimatskih promena je preko potrebna: vreme je da ublažimo klimatske promene i da prilagodimo način na koji koristimo resurse, kao i obrasce našeg ponašanja i potrošnje, kao i da radimo na uspešnom prelasku na čistu privredu sa niskom emisijom ugljenika i stvaranju otpornih društava. Prednosti takvog prelaska su višestruke i konkretne: jačanje ekonomije, unapređenje javnog zdravlja i životne sredine, sprečavanje katastrofa – izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Evropska unija, kao globalni lider u borbi protiv klimatskih promena i najveći donator sredstava u te svrhe, nastavlja da pomaže Srbiji da razvije ekološki održive politike usmerene na rast od kojih će koristi imati njeni građani.

– Na svakome od nas je da se odazovemo pozivu na akciju. Pridružite se borbi protiv klimatskih promena tokom Nedelje klimatske diplomatije od 24. do 29. septembra koju Delegacija EU organizuje sa Ministarstvom zaštite životne sredine i drugim međunarodnim partnerima. Pridružite se globalnoj akciji i uključite se u aktivnosti koje se organizuju u okviru Klimatskog sela koje se održava na Adi Ciganliji 29. septembra: tamo ćete videti praktične primere i moći da učestvujete u biciklističkoj vožnji oko jezera – poručio je on.

Program Nedelje klimatske diplomatije obuhvata aktivnosti širom Srbije: u Priboju danas prvog dana predstavljene aktivnosti i konkretan plan Opštine Priboj na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene baše. Istog dana, u EU info centru u Beogradu držan je forum „Klimatska akcija – novi pristup protiv negativnih efekata klimatskih promena“, na kome su predstavljena četiri inovativna projekta. Aktivnosti će obuhvatiti i razgovore sa đacima beogradske Osnovne škole „Dragan Lukić“ i Pete beogradske gimnazije.

U sredu, 26. septembra, biće održana konferencija povodom početka novog finansijskog programa koji omogućuje finansiranje u oblasti zelenih ekonomija na Zapadnom Balkanu – programa Green Economy Financing Facility (GEFF) koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj. U EU info centru biće održana radionica „Prilagođavanje na klimatske promene u prioritetnim sektorima“, kao deo aktivnosti EU projekta Kilmatska strategija i akcioni plan.

Podsticanje partnerstava sa organizacijama civilnog društva u oblasti klimatskih promena biće tema konsultacija u četvrtak, 27. septembra, u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu. Poslednjeg dana, u subotu 29. septembra, na Adi Ciganliji u Beogradu biće održana celodnevna manifestacija „Klimatsko selo“ tokom koje će građanima biti predstavljene organizacije, projekti EU koji se bave borbom protiv klimatskih promena i održane razne akcije – od vožnje bicikla oko jezera do projekcije filmova.


Organizacija

Nedelju klimatske diplomatije u Srbiji organizuju Delegacija EU i partneri – Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ambasade Nemačke, Francuske i Švedske, Austrijska razvojna agencija, Program UN za razvoj, Nemačko udruženje za međunarodnu saradnju (GIZ), Fondacija „Fridrih Nojman“, portal „Balkan Green Energy News“, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Privredna komora Srbije, RES Fondacija, „EIT Climate-KIC“, projekat Program podrške razvoju infrastrukture životne sredine (EISP2), projekat Klimatska strategija i akcioni plan, organizacije „Kliker“, „Jedan stepen Srbija“, „Svi aktivni“, HEAL (Health and Environment Alliance).


Danas

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime