Naučnici zabrinuti: Životna sredina je u opasnosti

0
Untitled

Naučnici širom sveta izrazili su zabrinutost zbog pojave koja je uočena širom Aljaske i Sibira. Naime, jezera u ovim delovima sveta počela su da ispuštaju mehuriće metana. Ovo otpuštanje gasova stvara efekat staklene bašte, što naročito brine stručnjake.

Američka svemirska agencija NASA je prošlog meseca objavila zabrinjavajuće snimke arktičkih jezera punih mehurića. Nastanak mehurća posledica je fenomena „naglog odmrzavanja“, koje se događa kad se permafrost („večni sneg i led“), odnosno tlo koje je bilo pod ledom hiljadama godina – odledi brže od očekivanog.

Već dugo je poznato da otapajući permafrost ima potencijal da ispusti velike količine metana u atmosferu. Tako se organska materija koja je bila zarobljena u tlu odmrzava, razlaže se i raspada ispuštajući ugljenik i metan. Ipak, taj proces je ranije bio dosta spor, ali danas se odvija znatno brže od očekivanog. Zato ovo naglo odmrzavanje posebno brine naučnike. Ukoliko bi se sva količina otpustila u atmosferu, posledice po klimatske promene bi bile ogromne. U permafrostu je zarobljeno oko 1.500 milijardi tona ugljenika, što je skoro dvostruko veća količina od trenutnog ugljenika u atmosferi, naveo je „Newsweek“.

U prošlosti, kad bi životni oblici zasnovani na ugljeniku umrli na Arktiku, zaledili bi se pre nego što bi imali vremena da se raspadnu. Sada, sa sve višim temperaturama u regionu, mikrobi u tek odmrznutom arktičkom tlu razlažu ova zaleđena organska tela, ispuštajući ugljen-dioksid i metan u atmosferu.

Prema istraživanju NASA, naglo odmrzavanje odvija se ispod takozvanih termokrast, odnosno odmrzavajućih jezera. Naučnici su izračunili da je naglo odmrzavanje više nego udvostručilo prethodne procene doprinosa odrmzavajućeg permafrosta globalnom zagrevanju.

Takođe su došli do zaključka da ljudi ne mogu mnogo toga da urade da zaustave ovaj proces. Čak i kad bi smanjili emisije štetnih gasova, naglo odmrzavanje bi nastavilo da ispušta velike zalihe metana u atmosferu.

– Stvari će samo biti gore. Naglo odmrzavanje se već događa, ali trenutno ne stvarno ubrzanom stopom, ali za nekoliko decenija će doći do vrhunca – navela je istraživač Kejti Volter Entoni, koja je proučila oko 300 jezera širom arktičke tundre, preneo je „Anchorage Daily News“.

Foto: Printscreen – Youtube.com/VONGA NEWS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime