Litar ulja u slivniku može da zagadi milion litara pijaće vode

0
pan-645455_1920

Da li i vi iskorišćeno ulje prosipate u slivnik? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, prestanite to da radite što pre.

Već svi znamo da, ukoliko sipamo ulje u slivnik, pravimo ogormnu štetu jer prljamo cevi, masnoća se vremenom sakuplja u njima, pa dolazi i do zapušenja. A znamo kako nezgodno to može da bude. Ipak, to nije najveći problem.

Naime, otpadno ulje je veliki zagađivač životne sredine. Tako, ako u slivnik bacite samo jedan litar iskorišćenog ulja, zagadićete gotovo milion litara čiste vode! Ako vam kažemo da je to količina vode koju čovek upotrebi za pinih 14 godina, shvatićete kolika je to šteta. I nadamo se da ćete prestati sa ovom ružnom, a pre svega štetnom navikom.

Umesto da ulje koje smo iskoristili za prženje i spremanje hrane bacimo u slivnike, možemo ga jednostavno sipati u plastičnu flašu, dobro zatvoriti i odložiti u smeće. Na ovaj način ćemo izbeći problem i učiniti dobru stvar za našu životnu sredinu.

Najčešći tretman za otpadno jestivo ulje je proizvodnja biodizela. Otpadno jestivo ulje mora da se profiltrira, a kasnijom preradom se dobija biodizel koji može da se pomeša sa običnim dizelom ili da se upotrebi kao nezavisno gorivo.

Foto: Pixabay.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime