Dokazi o najstarijem zagađenju vazduha u Evropi pronađeni na Balkanu

0
smoke-258786_1920

Rudarstvo i metalurgija na Balkanskom poluostrvu su oko 3600. godine pre nove ere dostigli toliko zagađenje vazduha, da se ono može detektovati i danas. Naime, najnovije istraživanje pokazalo je da su ove dve grane predstavljale početak bronzanog doba u celom regionu Balkana, ali i „rođenje“ metalurgije u Evropi.

Naime, kako piše portal „Phys.org“, vremenski kontekst u kojem je smešten početak bronzanog doba, a koji se povezuje s navedenim otkrićem, može se svrstati u istu ravan s postojanjem sumerske civilizacije s prostora Mesopotamije, dok je Britanija i dalje bila u kamenom dobu.
Tada, naime, još nisu bile izgrađene ni prve piramide u Egiptu, tačnije izgrađene su tek hiljadu godina kasnije.

Portal piše da se o bronzanom dobu na Balkanu već dosta znalo na osnovu arheoloških iskopina, različitog oružja i oruđa, ali da smo sada u mogućnosti da saznamo više o tom vremenu zahvaljujući tragovima zagađenja koje su ostavili iza sebe, prenosi Sputnjik.

Proces dobijanja železa oslobađao je mikroskopske čestice olova u atmosferu, koje su zatim vetrovi raznosili na velike udaljenosti, sve dok ne bi pale na zemlju. Na osnovu određenih hemijskih analiza moguće je doći do saznanja o drevnim zagađenjima.

U članku objavljenom u PNAS predstavljeno je prvo takvo istraživanje o promenama zagađenja u jugoistočnoj Evropi, za koja se smatra da su nastala iz koncentracija olova u zapadnoj Srbiji. Pronađeni su dokazi o povišenim nivoima olova koji se odnose na 3600. godinu pre nove ere, što ujedno predstavlja najstarije poznato zagađenje životne sredine na planeti. Balkan se tako povezuje s razvojem metalurgije i najranijim bronzanim dobom.

Prethodno je najstarije poznato zagađenje životne sredine u Evropi, iz 3000. godine pre nove ere, bilo otkriveno u južnoj Španiji. Novo otkriće povezuje se sa blizu pet stotina godina daljom prošlošću. U zapadnoj Evropi je taj nivo metalurškog razvoja dostignut tek oko 1000 godina kasnije.

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime