Zašto Švedska uvozi smeće?

0
pollution-3441119_1920

Švedska je zemlja koja ima tako razrađen sistem recikliranja da je već nekololiko godina unazad prinuđena da uvozi smeće kako bi popunila sve kapacitete svojih recikažnih postrojenja. Naime, na otpadima u ovoj zemlji sedmu godinu zaredom završava manje od jedan odsto otpada, sve ostalo se reciklira.

Šveđani imaju duboko ukorenjenu kulturu brige za okolinu, pa je baš zbog toga švedski sistem upravljanja otpadom revolucionaran. Tako je ova zemlja već 1991. uvela strogi porez na fosilna goriva, a sada gotovo polovinu električne energije dobijaju iz obnovljivih izvora.

– Šveđani vole da borave u prirodi, pa su svesni koliko je važno preduzeti korake u cilju očuvanja životne sredine – rekla je Ana Karin Gripval iz švedskog udruženja za zbrinjavanje otpada i recikliranje „Avfall Sverige“.

Švedska ima jedinstvenu nacionalnu politiku recikliranja, a većinu uvoza i spaljivanja otpada sprovode privatne kompanije. Ipak, energija nastala spaljivanjem otpada odlazi u nacionalni centralizovani sistem grejanja, koji je i napravljen radi iskorišćavanja otpada.

– U južnim delovima Evrope toplotu iz postrojenja za otpad uopšte ne koriste, ona odlazi kroz domnjak. Mi je, s druge strane, koristimo kao zamenu za fosilna goriva – rekla je Gripval.

Švedski sistem grejanja ima i svoje kritičare, pa neki smatraju da ova zemlja nedovoljno koristi otpadni materijal i izbegava pravo recikliranje jer spaljuje svoj otpad. Ipak, Ana Karin Gripval brani ovaj sistem tvrdeći da cilj Švedske nije da reciklira otpad, već da smanji njegovo stvaranje. Tako Švedska već godinama sprovodi nacionalnu kampanju koja zagovara popravku, deljenje i ponovno korišćenje stvari.

Kada je reč o švedskoj politici uvoza otpada, Gripval smatra da je reč samo o privremenoj meri, te da će Švedska preživeti i bez tuđeg otpada, koji će zameniti biogorivima.

– U zemljama Evropske unije zabranjene su deponije, pa one svoj otpad šalju nama, kako ne bi morale da plate kaznu. Te zemlje bi trebalo da izgrade sopstvena postrojenja, kako bi smanjile količine otpada – smatra Gripval.


Uvoz otpada iz Rusije

Nedavno su mediji preneli kako Švedska planira da počne kupovinu smeća od Rusije. Naime, švedski diplomata Peter Erikson rekao je da je ova zemlja zainteresovana za čvrsti komunalni otpad. Rusija inače obiluje ovom vrstom otpada, pošto sveka godine u toj zemlji nastane više od 60 miliona tona ove vrste otpada, što predstavlja skoro 400 kilograma otpada po stanovniku.


Naše mesto

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime