Unesko Katedra za bioetiku apeluje na predsednika zbog zagađenja u Smederevu

0
Foto: Pixabay.com

Unesko Katedra za bioetiku za Evropu apelovala je na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da imenuje odgovorne za dramatično zagađenje vazduha u Smederevu i okolini i da obznani šta tim povodom planira da preduzme.

U saopštenju se navodi da se zagađenjima u Smederevu krši Uneskova Univerzalna deklaracija o bioetici i ljudskim pravima, kao i ostale konvencije o ljudskim pravima čiji je Srbija potpisnik, prenosi N1.

Železara Smederevo
Foto: Arhiva

„Ozbiljno zagađenje vazduha kancerogenim materijama u Smederevu, koje već duži period ugrožava život i zdravlje građana tog grada i okoline prouzrokovano je ekološki neodgovarajućim postupanjem rukovodioca Smederevske železare u vlasništvu komapnije HBIS grupa, delom i radom gradskih kotlarnica na mazut“, navodi se u saopštenju.

Unesko Katedra za bioetiku za Evropu navodi da je „zagađenje tolikih razmera da se i u selima u okolini železare mogu gledati rudne padavine crne i crvene boje“.

„Imajući u vidu nesagledive, katastrofalne, posledice po životnu sredinu, pre svega po zdravlje građana Srbije, te da nema adekvatnog odgovora nadležnih, kako na lokalnom tako ni na republičkom nivou, predsedniku Republike upućujemo apel da informiše građane o nivou zagađenosti vazduha u Smederevu, imenuje glavne zagađivače i preduzme sve mere radi zaštite života i zdravlja građana Smedereva i sela i gradova u njegovoj blizini“, navodi se u saopštenju.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva u okviru projekta „Eko Smedereva“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime