Smederevo među najzagađenijim srpskim gradovima

0
Foto: Naša mesta / Smederevo pogled sa tvrđave

Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine za 2019. godinu pokazuje da je Grad Smederevo u vrhu liste među najzagađenijim gradovim u Srbiji.

Vazduh u Smederevu, prošle godine svakog trećeg dana je bio opasan po zdravlje ljudi.

Merači kvaliteta vazduha pokazivali su tokom 2019. godine da je koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u Smederevu bila 121 dan  iznad crvene linije. Što znači da je Smederevo izhuzetno zagađen grad.

Podaci o prekomernom zagađenju očitavani su sa merne stanice u naselju Carina koji do sada, uglavnom, nisu pominjani u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine. Podaci kazuju i da je Smederevo, po zagađenosti, na trećem mestu, posle Beograda i Valjeva.

U izveštaju se takođe može videti da je azot-dioksida u vazduhu 140 dana bilo čak dvostruko više od maksimalno dozvoljene vrednosti. Prosečna godišnja koncentracija ne bi smela da prelazi 30 g/m3, a u Smederevu je bila 80. Inače, jedinjenja azota se ubrajaju u grupu vodećih karcinogena pluća.

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine za 2018. godinu, u Smederevu je vazduh, takođe, bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen čak 146 dana. Krajem 2019. godine, Smederevo se našlo na neslavnoj listi najzagađenijih gradova na svetu, kada je količina suspendovanih čestica u vazduhu bila je i do 22 puta viša od dozvoljene.

Među najvećim zagađivačima je Železara.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva u okviru projekta „Eko Smedereva“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime