Novi ekološki pogon u Železari za čistiji vazduh Smederevaca

0
Prašina u Smederevu
Foto: https://www.youtube.com/Printscreen

Od jula naredne godine Smederevci će disati čistiji vazduh. Do tada će, obećavaju u železari „Hbis Srbija“, u pogon pustiti novo ekološko postrojenje koje će emisiju štetnih gasova i drugih materija svesti i ispod evropskih granica.

Novo postrojenje aglomeracije pročišćavaće dim iz Železare u Smederevu i obezbediće 50 odsto veću proizvodnju. Omogućiće i da se ukloni deo dotrajalih pogona.

„Mi se trenutno nalazimo u početnoj fazi montiranja opreme, uglavnom su završeni svi građevinski radovi. Očekujemo da postrojenje sa hladnim probama krene najkasnije u junu, a sa proizvodnjom od 1. jula 2021. godine“, navodi Vladan Mihailović, izvršni direktor za proizvodnju u „HBIS Srbija“.

Kineski vlasnik tvrdi da uvodi najsavremeniju tehnologiju – elektro-filterima eliminiše štetne gasove, sprečiće raznošenje praškastih materija i napraviti pogon za odsuporavanje dimnih gasova.

„Ovo postrojenje je projektovano da maksimalno ima emisiju od 20 miligrama po kubnom metru samim tim ćemo dva i po puta manje emitovati nego što i zakon Republike Srbije dozvoljava. Ne samo na polju vazduha veliki napredak će da bude i na polju otpadnih voda“, objašnjava Ljubica Dreik, direktorka Sektora za zaštitu životne sredine u „HBIS Srbija“.

Milovan Tasić, generalni direktor za investicije u „HBIS Srbija“ navodi da će sva presipna mesta na svim transporterima biće opremljena dodatnim trasporterima za prečišćavnje otpadnih gasova i da će ih na čitavoj liniji aglomeracije biti ukupno sedam.

Nastavljaju se i zelena ulaganja vredna 160 miliona dolara. Istovremeno se bore i sa pandemijom i izvoznim kvotama koje je nametnula Evropska unija. Početkom jula ugasili su jednu peć i smanjili proizvodnju čelika i gvožđa.

„Biznis Plan za 2021. podrazumeva rad jedne visoke peći. Međutim našu odluku ćemo preispitati tokom drugog i trećeg kvartala i u zavisnosti od situacije na tržištu i novih kvota Evropske unije moguće je da se ova odluka promeni“, navodi Vladan Mihailović, izvršni direktor za proizvodnju u „HBIS Srbija“.

Širenje virusa kovid-19 u Železari zaustavili su kažu oštrijim preventivnim merama zaštite. Zaposleni u proizvodnji rade u dve smene, a veliki deo administracije koristi po izboru ili godišnji odmor ili je prinudni odmor, plaćen 70 odsto zarade.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime