Crni prah sa šljokicama ponovo prekrio Smederevo

0
Ekološka katastrofa u Smederevu
Foto:twitter.com/Pokret_Tvrdjava/

Crni prah ponovo je prošlog vikenda prekrio centar Smedereva i okolna naselja.

Uznemireni građani su sigurni da se radi o spornoj rudi siderit, koju je Železara uvezla iz Turske.

Oni najavljuju tužbu protiv kineske kompanije koja upravlja fabrikom.

Sličan incident dogodio se krajem jula kada je utvrđeno da misteriozni prah dolazi iz Železare, koja je u proizvodnju ubacila tu novu rudu.

Tada je fabrici naređeno da spornu rudu istovara isključivo noću, kada nema vetra.

Železara
Foto: Arhiva

U udruženju „Pokret tvrđava“ kažu da nije bitno da li se istovara danju ili noću, jer se ruda pri najmanjem vetru raširi po celom gradu.

– Ponovo je na sve strane rasuta crna prašina koja je masna i ima nekakve šljokice. Potpuno su prekirvena naselja oko železare, usevi, prah je na simsovima prozora, u sobama. Nastavili su pretovar rude iz Turske, oni to ne kriju, tako da verujemo da je to u pitanju isti problem – rekao je za Sputnjik aktivista ovog udruženja Nikola Krstić.

On dodaje da ovoga puta Udruženje slučaj nije prijavilo Republičkoj ekološkoj inspekciji, jer smatra da se time ništa ne postiže, da inspektori dobro znaju šta se dešava, ali ne reaguju.

U međuvremenu održan je i protest, građani su blokirali smederevski kej i obližnju luku iz koje se ruda istovaruje, ali kako kažu, još im se niko nije obratio, a žele da razgovaraju sa nadležnima u Ministarstvu ekologije, ali i sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

– Obratili smo se ambasadi Kine, jer je očigledno da je ona uticajnija od naših institucija, nadamo se da oni mogu da izvrše pritisak na Železaru. Vidimo da je razgovor sa ambasadorkom u Boru dao rezultate, topionica u Boru je stala, dok ne reše problem sa zagađenjem – podsetio je Krstić.

On je dodao da su građani odlučili da „trovanju“ stanu na put na način koji je izgleda jedini mogući, da tuže HBIS Grupu, koja je preuzela Železaru.

U Inspekciji za zaštitu životne sredine, pojedini građani prijavili su ponovno padanje crnopraha po dvorištima. Reč je o stanarima kuća koje se nalaze neposredno uz ogradu Železare.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva u okviru projekta „Eko Smedereva“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime