JKP „Vodovod“ Smederevo svakodnevno ispituje ispravnost vode

0
Intervencije na vodovodnim instalacijama
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Uzorkovanja u cilju ispitivanja ispravnosti i kvaliteta gradske vode za piće u Smederevu se vrši svakodnevno u laboratoriji JKP Vodovod, a ZZJZ Požarevac vrši analize deset puta mesečno.

Većina javnih česmi su priključene na Gradski sistem vodosnabdevanja i koriste pijaću vodu iz PPV, rekli su za portal „Naša mesta“ sagovornici iz JKP „Vodovod“ Smederevo.

Za gradsku vodovodnu mrežu prečišćavaju se izvorišta Šalinac na kojima se nalazi 14 bunara, koji obezbeđuju sirovu vodu za dva postrojenja za preradu vode za piće. Jedno postrojenje je na lokaciji Godominsko polje, a druga na lokaciji Izvorišta u Šalincu.

Iz ovih postrojenja za preradu, voda se distribuira ka potrošačima kroz mrežu u kojoj je pritisak stabilan, kažu u Vodovodu.

Sanacija cevi
Foto: JKP Vodovod Smederevo

U prvom i drugom kvartalu od januara zaključno sa junom mesecom ove godine Vodovod je imao 211 kvarova na vodovodnoj mreži i kućnim priključcima, dok su na  kanalizacionoj mreži bile 203 intervencije odgušenja.

Većina kvarova je sanirana istog dana, a manji deo zbog specifičnosti obima posla je saniran već u toku narednog dana.

U aprilu i maju potrošnja vode je bila veća nego u junu za 1%, a u julu u odnosu na jun je bila veća za 12,5%. Ovo u Vodovodu objašnjava situacijom koja je povezana sa  pandemijom Kovida 19 i vanrednim stanjem, jer su građani više boravili u svojim domaćinstvima uz pojačanu svest o značaju pune  primene pooštrenih higijenskih mera.

Kako je mesec jun bio kišovit proizvodnja je bila manja u odnosu na jul, kada je bilo više tropskih dana, pa su samim tim i potrebe za vodom bile veće, objašnjavaju iz JKP „Vodovod“ Smederevo.

Zamena vodovodne cevi
Foto: JKP Vodovod Smederevo

Gubici i sanacija vodovodne mreže

Gubici ili nefakturisana voda u gradskom sistemu u toku 2019 godine iznosila je 45%, a razlozi koji utiču na to su tehnički gubici, nelegalna potrošnja vode, greške u merenju i drugo.

Mere koje se preduzimaju su otkrivanje gubitaka na mreži uređajima za detekciju u okviru odeljenja dijagnostike, otkrivanje nelegalnih korisnika i njihovo procesuiranje u legalne, zamena vodomera korisnicima, kontinuirano i kvalitetno očitavanje stanja na vodomerima i ostale tehničko-tehnološki unapređene aktivnosti.

Postoje planovi da se i u Gradu Smederevu napravi gradsko PPOV i da se za te potrebe rekonstruiše deo postojeće kanalizacione mreže u smislu razdvajanja sahitarno – fekalnih voda od atmosferskih, najavljuju iz Vodovoda.

Radna verzija projektne dokumentacije je još uvek na idejnom nivou, a procenjena  vrednost tog projekta je oko 20 miliona evra.

Otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži
Foto: JKP Vodovod Smederevo

U okviru rekonstrukcije ulica, dosadašnja praksa je bila da se tom prilikom zamene ili izgrade nove vodovodne i kanalizacine instalacije. Iz JKP „Vodovod“ tvrde da će, u skladu sa uslovima na terenu i finasijskim sredstvima, to praktikovati i ubuduće.

Restrikcija u vodosnabdevanju u gradskom sistemu nema, jedino su povremene obustave kada se izvode radovi na vodovodnoj mreži ili ako nadležna Elektrodidstribucija obustavlja isporuku električne energije zbog svojih radova. Tom prilikom postrojenja ne mogu da rade, što se kroz  blagovremeno obaveštavanje javnosti prevazilazi alternativnim vidovima snabdevanja (cisternama).

Separatni sistem i kanalizaciona mreža

U pojedinim delovima grada je izgrađen separatni sistem gde je razdvojena kišna i fekalna kanalizacija, ali ostaju još područija u kojima bi to moralo da se uradi. Na ovo će se posebno obratiti pažnja prilikom izgradnje PPOV za čije funkcionisanje je potrebno izvršiti razdvajanje kanalizacije, kažu u Vodovodu.

Kvar na vodovodno sistemu
Foto: JKP Vodovod Smederevo

Na područiju Grada Smedereva postoje korisnici koji koriste septičke jame, a u okviru JKP Vodovoda se vrši i pražnjenja istih i to specijalnim vozilom Crpka, objašnjavaju.

JKP Vodovod ima svoj vozni park, koji se sastoji od teretnih vozila, specijalnih vozila i mehanizacije za vršenje iskopa. U prethodnom periodu nabavljena su dva kamiona iz teretnog programa, pet vozila za prevoz radnika i opreme, a u planu za ovu godinu je i nabavka novog specijalnog vozila za transport pijaće vode.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva u okviru projekta „Eko Smedereva“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime