Leskovac prvi u Srbiji dobija sistem za upravljanje vodama

0
postrojenja će se napajati energijom iz biogasa
Foto: Printscreen/lokalni mediji

Grad Leskovac biće prvi u Srbiji koji će dobiti sistem za upravljanje otpadnim vodama po najvišim evropskim standardima.

Postavljanjem rezervoara za skladištenje biogasa na postrojenju gradskog kolektora projekat „Upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Leskovca“ se približava kraju.

Na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, u okviru izgradnje linije mulja izvršena je montaža rezervoara za skladištenje bio gasa.

Rezervoar u obliku lopte sadrži tri membrane visine je 10 metara i imaće značajnu ulogu u tehnološkom procesu prečišćavanja.

Ukupna vrednost linije mulja je 497,5 miliona dinara, a preko 90 posto radova je završeno.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sastoji se iz tri komponente, a to su: gradski kolektor, linija vode i linija mulja. Ova treća je poslednja faza u zaokruživanju ovog veoma značajnog projekta za zaštitu životne sredine.

Direktorka projekta Maja Milošević Milojić izjavila je lokalnim medijima da se mulj dobija sa dvadeset posto suve materije u prvoj fazi i onda se suši i smanjuje se voda u mulju za još pet do deset procenata, zatim se vrši izdvajanje gasa metana. Cevnim vezama taj gas se šalje u rezervoar bio gasa. Rezervoar se sastoji iz podzemnog i nadzemnog dela.

– Otpadna voda kroz gradski kolektor dolazi do postrojenja u prvoj fazi, to je ona fabrika koju smo završili i čija je vrednost 10,4 miliona eura i na tom mestu otpadna voda biva mehanički očišćena. Onda ulazi u biološke bazene gde se čisti od bakterija i kao apsolutno biološki čista izlazi u reku Južnu Moravu – rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović za lokalne medije.

Izgradnja gradskog kolektora se privodi kraju, ali on, po završetku svih radova, mora da prođe kroz niz tehničkih pregleda.

Rukovodilac projekta, Budimir Stojiljković izjavio je da po završetku svih radova mora da se snimi unutrašnjost kolektora, gde sve mora biti besprekorno suvo i čisto.

Trenutno se, tokom izvođenja radova, deonica po deonica kolektora ispituje na vodonepropusnost. Kada se završi sa snimanjem kamerom, i ukoliko je stanje dobro, onda se pod punim opterećenjem vrši spajanje sa industrijskim kolektorom iz Bobišta i Ančike sa glavnim kolektorom. Takođe se vrši spajanje i sa „Aptil fabrikom“ iz industrijske zone i sva ta tečnost mora da do dođe ovde na postrojenje, istakao je rukovodilac projekta.

Celokupan projekat za prečišćavanje otpadnih voda biće završen do kraja 2021. godine, prenose lokalni mediji.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Leskovca u okviru projekta „Eko Leskovac“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime