Nema seče šume na Košutnjaku, odbačen projekat

0
Šuma je proizvođać kiseonika
Foto: Pixabay.com

Grad je odbacio projekat izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na Košutnjaku, koji je podrazumevao uništavanje 30 hektara zelenila.

Grad je potpuno zaustavio izradu plana detaljne regulacije.

Projekat izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa na Košutnjaku, radi čega bi bilo uništeno čak 30 hektara šume i zelenih površina u ovoj zelenoj oazi prestonice, potpuno je zaustavljen, rekao glavni gradski urbanista Beograda Marko Stojčić.

Kako ističe Stojčić, takvu odluku donela je Komisija za planove Skupštine grada Beograda nakon što je završen rani javni uvid predloga plana detaljne regulacije.

“Komisija za planove Skupštine grada Beograda donela je odluku da zaustavi postupak izrade plana detaljne regulacije, tako da je on u ovom trenutku pravno gledano zaustavljen. Dakle, taj postupak (sečenje šume i izgradnja stambeno-poslovnog objekta) potpuno zaustavljen i nema indicija da će se krenuti dalje u postupak usvajanja u ovom obliku”, kaže Stojčić.

“To automatski znači da još uvek nismo ni blizu eventualnog završetka izrade plana i samim tim nismo ni došli do sledećeg koraka i trenutka gde su Grad Beograd i republika rekli svoj stav o tom prostoru, koji bi dali na javni uvid od mesec dana, koji sledi tek nakon izrade nacrta”, dodao je.

Stojčić je za Kurir naveo i da je jednomesečni javni uvid trenutak kada bi građani Beograda, ali i svi drugi zainteresovani, mogli da kažu svoje mišljenje o ovom planu i ističe da neće dozvoliti da se desi ništa što bi ugrozilo kvalitet života u gradu.

“Nastavićemo dalje korake, prema zakonskoj proceduri, oni mogu biti ili potpuno odbacivanje plana, ili znatno smanjivanje kapaciteta izgradnje na tom prostoru, ali to će se desiti u narednom periodu, i to kada završimo sve analize. Apsolutno nema indicija ni uslova da se izda građevinska dozvola koja bi eventualno, ne daj bože, mogla da znači raskrčivanje šume koju nazivamo plućima Beograda”, poručio je on.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime