Šekspir festival od 12. do 16. septembra u Čortanovcima

0
Festival u Čortanovcima

I ovog leta od 12. do 16. septembra vila doktora Radenka Stankovića u Čortanovcima ponovo će otvoriti vrata svim ljubiteljima Šekspirovih drama, na sedmom po redu „Šekspir festivalu„.

Tim povodom je u sredu, 2. avgusta, organizovana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program.

Pokrajinski sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je tom prilikom istakla značaj ovog jedinstvenog festivala koji, zbog ambijenta u kojem se održava.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se festival, doduše u manjem obimu, ipak održava, uprkos problemima koji su izazvani pandemijom Kovid 19 i što povezuje dve veličine kao što su Šekspir i Betoven, čime se na jedinstven način, pored najvećeg dramaturga, odaje počast i jednom od najvećih kompozitora u svetskoj istoriji.

Pri tom je naglasila kako će Pokrajinski sekretarijat i ubuduće podržavati projekte koji potvrđuju našu rešenost i sposobnost da stanemo rame uz rame s najvećim svetskim scenama.

Režiser Nikita Milivojević, osnivač i direktor Šekspir festivala, istakao je da je osnovno nastojanje ljudi koji stoje iza organizacije festivala, u ova siva vremena, da se ljudima vrati osmeh na lice, što je i opredelilo njegov program. Zbog toga je logičan izbor bio da se prikažu Šekspirove komedije „Kako vam drago“, u izvođenju Niškog i Kruševačkog pozorišta, „Dva viteza iz Verone“ Šabačkog pozorišta i „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta.

Kako je najavio, Festival će se otvoriti 12. septembra tematskom večeri pod nazivom „Šekspir i Betoven“, a zatvara se glavnom temom festivala, pod nazivom „Moj Šekspir“, kada će o iskustvu rada na Šekspirovim tekstovima govoriti glumci koji su igrali njegove komade.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak izrazio je ponos lokalne samouprave što je u mogućnosti da na svojoj teritoriji pomogne jedan ovakav događaj, što je u skladu s politikom da se pored takmičenja u privrednim aktivnostima, opština Inđija uspešno nosi s organizacijom ovakvih renomiranih festivala.

Festival će biti održan od subote 12. septembra do srede 16. septembra, a sve predstave i ostali događaji će počinjati u pola osam uveče. U slučaju lošeg vremena predstave će se umesto u Vili Stanković u Čortanovcima održavati u Srpskom narodnom pozorištu.

Cena ulaznica za sve predstave je 500 dinara uz obezbeđen prevoz do Vile Stanković.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime