Topionica bakra u Boru zaustavila rad i smanjila zagađenje vazduha

0
Topionica bakra
Foto: Printscreen

Topionica bakra zaustavila je danas rad zbog prevremenog remonta, jer je usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova proteklih dana u Boru.

Kvar u topionici je negativno uticao na kvalitet vazduha u Boru, pa je kompanija odlučila da u remont, koji je planirala u novembru, uđe odmah, saopštila je Kompanija Srbija Ziđin Koper.

– Posle ispitivanja potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova – navodi se u kompanijskom saopštenju.

Istaknuto je da Ziđin pridaje veliki značaj zaštiti životne sredine, a da je prekomerna emisija dimnih gasova bila problem i pre nego je ta kompanija preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) u Boru. Dodaje se da dimni gasovi iz topionice nisu jedini uzrok zagađenja vazduha u Boru.

Zbog starosti postojećih objekata potrebno je spovesti sveobuhvatnu tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice, što se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje, istaknuto je u saopštenju.

Kompanija je podsetila da su ugovorom o preuzimanju RTB previđene investucije od 265 miliona evra i da je planirano da do kraja 2022. godne bude urađena tehnička rekonstrukcija topionice.

U RTB je Ziđin do sada uložio 38,15 miliona dolara u unapređenje životne srdine i ekološku obnovu, a plan je da do kraja radnog veka rudnika u tu oblast bude investirano još 120 miliona dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime