Železari Smederevo zdravlje na prvom mestu

0
Železara

Interes HBIS-a nije niti će ikada biti iznad zdravlja, ili života ljudi, a to HBIS pokazuju kroz investicije u Kini, a sada i u Srbiji, kroz investicije i prakse koje je doneo, rekla je u intervjuu za „Politiku“ generalni menadžer zaštite životne sredine u Železari Smederevo Ljubica Drejk.

– Železare spadaju u crnu metalurgiju i niko ne spori uticaj u sveukupnoj slici stanja kvaliteta životne sredine ali ima i drugih faktora koje ne smemo da zanemarimo kao što su saobraćaj, grejanje, poljoprivreda, drugi privredni subjekti, a sve je uvezano i sa promenljivim meteouslovima – rekla je Drejk.

Ona je dodala da je stav HBIS-a da se koncentriše na rešavanje problema u fabrici i da pored toga što su sva merenja na emiterima u granicama zakonskih limita, ipak da se rad podigne na viši nivo.

– Kada je HBIS došao uz vraćanje proizvodnog procesa prioritetno je bilo i osposobljavanje svih sistema za zaštitu životne sredine koji su zapostavljeni u periodu dok je železarom upravljala država- rekla je Drejk i dodala da svi filteri za kontrolu kvaliteta vazduha, kao i svi ostali sistemi za zaštitu životne sredine su u funkciji.

Ekološka katastrofa u Smederevu
Foto:twitter.com/Pokret_Tvrdjava/     Prašina koja je nedavno pokrila Smeredervo i okolinu

HBIS od 2017. godine do polovine 2020. uložio 140 miliona dolara u projekte zaštite životne sredine i uštede energije.

– Sada su količine ispuštene prašine i vode po toni proizvedenog čelika manje nego ikada – tvrdi ona.

Kako navode predstavnici Železare na pozive prvih komšija izlaze na teren.

– Želimo da utvrdimo šta se dešava, da ostvarimo komšijske odnose, i da budemo prvi koji će saznati za problem kako bi preduzeli sve moguće meref – kaže ona.

HBIS za naknade za zaštitu životne sredine od 2016. godine uplatio 6,5 miliona evra, a redovno plaćaju naknade za korišćenje voda i ispuštanje otpadnih voda.

Ljubica Drejk kaže da se ruda siderit za potrebe Železare u Smederevu uvozi i da su pri uvozu su ispoštovani svi zakoni Srbije i zemalja u tranzitu, dodaje da je koriste i druge železare u EU.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva u оkviru prоjekta „Eko Smedereva“. Stavоvi izneti u pоdržanоm medijskоm prоjektu nužnо ne izražavaju stavоve оrgana kоji je dоdeliо sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime