Protest u Smederevu protiv zagađenja, građani simbolično blokirali luku i prugu

0
Protest protiv zagađenosti u Smederevu
Foto: twitter.com/K_U_P_E_K

Pod sloganom „Za svu decu“ građani Smedereva večeras su se okupili na protestu zbog zagađenja vazduha u tom gradu.

Oni su blokirali Luku Smederevo i prugu koja direktno vodi do nje. Reč je o simboličnoj blokadi luke i pruge, s obzirom na to da večeras tamo nema železničkog saobraćaja.

Građani su blokirali luku i prugu koje kineska kompanija HBIS koristi za transport i pretovar rude. Objašnjavaju, da se pri tom procesu podiže rudna prašina, za koju strahuju da je kancerogena i da im uništava disajne puteve.

Smederevci kažu da 50 godina imaju problem sa zagađenjem, otkako je otvorena Železara.

Međutim, situacija se značajno pogoršala otkako je 2016. godine železaru kupila kineska kompanija HBIS, koja je povećala proizvodnju, ali nije uvela standard zaštite životne sredine i vazduha.


Nikola Krstić iz Udruženja građana „Tvrđava“, koje je jedan od organizatora protesta, rekao je za N1 da su građani primorani da na ovaj način iskažu nezadovoljstvo. S jedne strane, kineski investitor krši zakone svakodnevno, a sa druge strane, ministarstvo ne reaguje.

Okupljeni građani žale se da strahuju za svoje i zdravlje svoje dece. Zagađenje je toliko da se dešava da vazduh „može da se vidi“. Građani Smedereva i organizatori protesta napominju da nisu protiv Železare, da shvataju da je bitna za taj grad i domaću ekonomiju, ali da zahtevaju da se poštuju zakoni i propisi koji štite njihovo zdravlje.

Kako je javio reporter N1, na protestu se okupilo nekoliko desetina građana i aktivista iz Smedereva, ali i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji. Protest je miran i nije primetno prisustvo policije.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva u okviru projekta „Eko Smedereva“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime