Microsoft najavio da će do 2030. godine biti kompanija sa nula otpada

0
Majkrosoft zatvara prodavnice
Foto:Pixabay.com

Tehnološki gigant Microsoft najavio je da će do 2030. godine dostići nula otpada u svojim proizvodima, pakovanjima i direktnim operacijama.

Microsoft ističe da će ovaj ambiciozni cilj postići ponovnom upotrebom svojih proizvoda, njihovom prenamenom i recikliranjem, kao i poboljšanjem podataka o otpadu.

Kompanija obećava da će izbaciti jednokratnu plastiku iz svojih pakovanja i najavljuje 30 miliona dolara vredne investicije u fondove za „cirkularnu ekonomiju“.

Predsednik Microsofta Brad Smith istakao je da će kompanija iskoristiti tehnologiju kako bi poboljšala vođenje evidencije o otpadu i pozvati zaposlene da i oni doprinesu smanjenju otpada.

Zaštita podataka
Foto: pixabay

Cirkularni centri za servere i hardvere

Prema podacima Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija, svake godine svet proizvede 11 milijardi tona čvrstog otpada.

U Microsoftu kažu da su svesni da su njihovi centri za podatke, kao i tri miliona servera i hardvera koji ih pokreću, deo problema.

Prosečni životni vek ovih servera je pet godina, čime se doprinosi elektronskom otpadu.

Kako bi se otpad smanjio, planira se uspostavljanje Microsoft cirkularnih centara u kojima će se serveri i hardveri ponovo upotrebljavati i vršiti njihova prenamena.

Očekuje se da će ovi centri, a pilot je već krenuo u Amsterdamu, do 2025. godine povećati ponovnu upotrebu servera i komponenanta za 90%.

Čelnici Microsofta takođe ukazuju na 300 miliona tona plastike koja se proizvede godišnje, od čega se 50 odsto upotrebi samo jednom.

A polovina plastičnog otpada dolazi od pakovanja. Zato u kompaniji planiraju da do 2025. godine eliminišu jednokratnu plastiku iz svojih pakovanja.

Nijedna organizacija ne može rešiti problem otpada sama

Poboljšanje podataka o otpadu je sledeći cilj. Kompjuterski gigant ističe da ne postoje kvalitetni podaci o količini otpada, tipu, kvalitetu, mestu stvaranja.

Primera radi, podaci o opasnom i električnom otpadu su dobro dokumentovani, ali o otpadu nastalom u građevinarstvu ne postoje konzistentni podaci.

Microsoft se zalaže za standardizovanu metodologiju, veću transparentnost i viši kvalitet podataka. Zato će investirati u digitalizaciju podataka o otpadu u okviru kompanije.

Ovo je samo kulminacija dugogodišnjih napora Microsofta na smanjenju otpada koji su počeli 2008. godine, ali nijedna osoba ili organizacija sama ne može rešiti svetski problem otpada, ističe predsednik Brad Smith.

– Svako će morati da uradi svoj deo. Nula otpada je ambiciozan cilj, ali minimiziranje otpada je neophodno u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisija ugljen-dioksida povezanih sa otpadom, kako bismo omogućili da naše ekonomije i društva nastave da rastu za nove generacije – zaključuje Smith.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime