Meštani zbog crnog praha najavljuju tužbe protiv vlasnika železare

0
Crna prašina zagađuje Smederevo
Foto: https://twitter.com/Kolja_Krstic

Nakon što se pre nekoliko noći dogodila havarija prilikom pretovara rude u smederevskoj železari i zbog čega su okolna sela bila obavijena crnom prašinom, pojedini meštani najavljuju tužbe protiv kineskog HBIS-a.

Prema saznanjima „Politike„, za sada se najmanje pet porodica odlučilo na ovakav korak, a reč je o privatnim tužbama zbog ugrožavanja zdravlja i života ljudi.

„Ovo je bila ‘kap u čaši’, nakon svih višegodišnjih zagađenja na koje niko ne reaguje. Shvatili smo da smo sami u ovome i da moramo da se izborimo za naše zdravlje i imovinu, tužbom protiv kineske kompanije. Ta ruda iz Turske je kancerogena i ne možemo da sedimo i čekamo dok nas truju, život naše dece i porodica je ugrožen. Napravićemo peticiju u selima, da vidimo koliko nas je spremno da tuži, pa ćemo videti ishod“, priča za „Politiku“ Vladimir Milić iz Radinca.

Lokalni Pokret „Tvrđava“, koji je prvi obelodanio da je došlo do ekološkog akcidenta, mogao bi da se pridruži tužbi, a o tome će se, prema rečima koordinatora Nikole Krstića, konsultovati sa advokatima koji će voditi ovaj slučaj.

Predstavnici HBIS Srbija objašnjavaju da je reč o pretovaru aglorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od ranije korišćenih, te da je usled pada pritiska i vetra došlo do širenja prašine.

Međutim, kako piše „Politika“, ovo se nije dogodilo prilikom pretovara već u pripremi za početak proizvodnje, kada se od rude pravi takozvani rudni dvor – piramida visine od 15-20 metara, zbog čega je, pospešeno vetrom, došlo do njenog raspršivanja u okolini.

Dodatne mere zaštite

Ipak, kineski vlasnik železare u Smederevu i prilikom najave dodatnih mera zaštite, pominje isključivo manipulaciju i kontrolu pretovara, gde navodi da će dodatno kvasiti rudu i pretovarati isključivo danju zbog praćenja meteoroloških prilika.

To su prve mere koje im je, nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, izrekao republički inspektor za zaštitu životne sredine Goran Zbiljić.

Kako „Politika“ saznaje, Zbiljić je HBIS-u naložio i da do daljeg prekine upotrebu turske rude dok se ne omoguće uslovi za njenu bezbednu upotrebu. Kao jedna od opcija pominje se formiranje nižih slojeva piramide, uz pojačan mlaz u prskalicama, kako bi se smanjila emisija rudne prašine.

Iako mnogi spekulišu da je reč o nekoj vrsti kancerogene rude, do sada to niko zvanično nije potvrdio, a iz železare ne navode da nameravaju da prestanu s njenom upotrebom.

Reagovanja ministarstva

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan nakon rasejavanja rudne prašine u železari izjavio je da ministarstvo čeka da se medicinski stručnjaci izjasne da li je taj događaj mogao ugroziti zdravlje stanovništva.

Trivan je kazao da je država reagovala po dojavi građana i da je utvrđeno da crni prah potiče od specifične rude siderit, čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar razneo.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva u оkviru prоjekta „Eko Smedereva“. Stavоvi izneti u pоdržanоm medijskоm prоjektu nužnо ne izražavaju stavоve оrgana kоji je dоdeliо sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime