Projekat „Mapa za zdraviju budućnost grada“

0
prijava divljih deponija
Foto: Naša mesta

Projekat „Mapa sada za zdraviju budućnost grada“ na inicijativu Srpskog društva za vanredne situacije o uklanjanju divljihg deponija na obodima sela u opštini Paraćin, trajaće četiri meseca.

Ovo Udruženje građana je jedan od pobenika na konkursu kompanije CRH Srbija „Partnerstvo za budućnost“ i na početku „kampanje“ ukazalo je na neophodnost njihovog uklanjanja iz Paraćina.

Divljih deponija ima u gotovo svakom selu paraćinske opštine sa kojih se širi neprijatan miris.

– Udruženje će sredstvima kompanije CRH Srbija uraditi statističku bazu podataka svih deponija u šta spada obeležavanje sa koordinatama, lokacija, sastav i veličina deponije. Te podatke predaćemo lokalnoj samoupravi kako bi pokazali gde se nalaze i da bi moglo da one budu očišćene. Ovaj projekat će trajati četiri meseca i obuhvata mapiranje deponija u 12 sela naše opštine: Buljane, Popovac, Stubica, Zabrega i Bošnjane, samo neka od njih, kaže Ivan Božinović, osnivač Srpskog društva za vanredne situacije.

Predstavnici društva će narednih nedelja početi obilazak svojih sugrađana u ovim selima sa kojima će razgovarati o štetnosti divljih deponija i primarnoj selekciji otpada.

– Suština onoga što želimo postići je da utičemo na stanovništvo da oni ne prave te divlje deponije i da shvate koliko one štete zdravlju ljudi, rekama i obradivoj zemlji, dodao je Božinović.

Ovogodišnjim projektom obuhvaćeno je 12 od 33 sela paraćinske opštine.

Srpsko drušvo za vanredne situacije već godinama na neki način i brine o zdravlju Paraćinaca, sprovodeći projekat selektovanja plastičnog otpada, kojim su uspeli da u gradu i brojnim selima opštine Paraćin sakupe preko 80 tona plastike za reciklažu.

Njegovom prodajom ovo Udruženje kupilo je a potom i doniralo medicinsku opremu za potrebe službe paraćinske Hitne pomoći.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime