Počinje novi razvojni period u Vojvodini

0
Sredstva obezbeđena preko Pokrajinskog sekretarijata za finansije namenjena su jedinicama lokalne samouprave
https://sr.m.wikipedia.org/

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je na konferenciji za medije, povodom početka VIII ciklusa Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”, da u Vojvodini počinje novi razvojni period oslonjen na evropske fondove do 2027. godine.

„Insistiramo da svaki pojedinačni projekat bude usmeren ka običnom čoveku i da on vidi korist od tog projekta, sa akcentom na oblast zaštite životne sredine, ali i na druge oblasti u kojima postoji potencijal”, rekao je Mirović.

Reč je o programu koji omogućava pristupanje evropskim fondovima i upoznavanje sa EU procesima.

„Naš zajedniki cilj jeste da razvijamo tri važna segmenta — u delu podizanja kapaciteta lokalnih samouprava, u delu jačanja upravljačkih kapaciteta i u delu edukacije i primene standarda i procedura, kada je o javnim nabavkama reč”, izjavio je predsednik Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, u ovom programu, u ta tri segmenta učestvovaće više od hiljadu polaznika iz lokalnih samouprava.

„Želimo da nadmašimo rezultate iz razvojno-budzetskog perioda Evropske unije od 2014. do 2020. godine, kada je Vojvodina pokazala dobre rezultate u privlačenju sredstava iz EU fondova. Moramo i možemo i u narednom periodu, do 2027. godine biti još agilniji i pokazati još značajniju spremnost svih kapaciteta na lokalnom nivou”, istakao je Mirović.

Direktor Fonda „Evropski poslovi” Aleksandar Simurdić, ovom prilikom, naveo je da pomenuti fond realizuje ovaj program u saradnji s Pokrajinskom vladom dugi niz godina, sa akcentom na jedinice lokalne samouprave.

„Program koji započinjemo naredne nedelje okupalja svih 45 jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini, i predstavlja sveobuhvatno jačanje kadrovskih, institucionalnih i administrativnih kapaciteta. Želimo da damo snažan impuls ekonomskom i regionalnom razvoju”, ocenio je Simurdić.

„Naled je spremno prihvatio da bude deo ovog programa, jer je to naš strateški cilj. Želimo da ojačamo kapacitete javne uprave, kako bi bila efikasan servis građanima i privredi”, kazala je izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović.

Konferenciji su prisustvovli i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, predstavnici gradova i lokalnih samouprava u AP Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime