Deponija Pirot potpisala ugovor o preuzimanju ambalažnog otpada

0
Sakupljanje ambalaže za reciklažu
Foto: Pixabay.com /Ilustracija

U cilju realizacije politike grada Pirota za efikasno upravljanje ambalažnim otpadom i komunalnim ambalažnim otpadom, JKP „Regionalna deponija Pirot“ je potpisala ugovor o preuzimanju ambalažnog otpada sa kompanijom AB market koji je investitor STOP  SHOP maloprodaje i sa kompanijom trgovine Marmil.

U saopštenju Regionalne deponije Pirot najavljeno je i potpisivanje ugovora i sa kompanijom Tigar AD.

Pod ambalažnim otpadom podrazumeva se: staklo, plastika, drvo, karton i metal.

Preuzimanjem ambalažnog otpada JKP „Regionalna deponija Pirot“ daljim procesima tretira i predaje otpad reciklažnoj industriji (recikleru).

Na taj način se postižu dva cilja, a to je daa ambalažni otpad ne zagadjuje životnu sredinu(vodu, vazduh, zemljište), i da iz ambalažnog otpada koji nakon upotrebe predstavlja sekundarnu sirovinu dobijemo novi proizvod (to je jedan od principa cirkularne ekonomije), i omogućimo otvaranje novih radnih mesta.

U tom kontekstu, Regionalna deponija Pirot aktivno realizuje principe cirkularne ekonomije i na taj način štiti životnu sredinu i primenjuje načelo hijerarhije upravljanja otpadom.

U Pirotu se generiše 50-70 tona kartonske ambalaže na mesečnom nivou, što pokazuje znatnu količinu ambalažnog otpada.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Eko Pirot“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime