Ministarstvo zaštite životne sredine nabavlja sistem za ekološku inspekciju i prijavu zagađenja

0
Foto: Naša mesta

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tender za uvođenje sistema za ekološku inspekciju, analizu i kontrolu zagađivača. Tender traje do 21. septembra.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, u pitanju je informacioni sistem namenjen prikupljanju informacija o ekološkim problemima, zagađivačima, deponijama smeća i otpada, evidentiranju i praćenju rada službi za obezbeđenje opasnog otpada, reciklažu otpada, kao i evidentiranju i praćenju rada službi za saniranje i otklanjanje ekoloških problema.

Ujedno, koristiće se i za dvosmernu komunikaciju sa građanima u cilju informisanja o realizaciji projekta zaštite životne sredine, rešavanju ekoloških problema i podizanju svesti o ekologiji.

Putem jedinstvene mobilne i WEB aplikacije za celu teritoriju Srbije građani će moći da dostavljaju informacije i zahteve za rešavanje ekoloških problema koji su prisutni na lokalu, u obliku tekstualne ili multimedijalne poruke.

Sve te poruke prikupljaće se u jedinstvenom operativnom centru koji automatizovano pravi naloge za rešavanje problema i prati realizaciju izvršenja tih naloga.

Operativni centar biće u online komunikaciji sa nadležnim institucijama (komunalne službe i institucije lokalne samouprave) kojima prosleđuje naloge za intervencije i od kojih očekuje da dobije izveštaje o realizaciji aktivnosti.

Nakon dobijanja odgovora od nadležne institucije o saniranju/otklanjanju prijavljenog problema, radnici operativnog centra obaveštavaće građane direktno preko mobilne aplikacije, SMS/MMS servisa ili putem vesti na WEB sajtu.

Inspektori Ministarstva zaštite životne sredine dobijaće od operativnog centra radne naloge za kontrolu i proveru ekoloških problema na terenu putem specijalizovane mobilne aplikacije na mobilnim telefonima ili tabletima.

Na osnovu skupljenih podataka o lokacijama, stanju, aktivnostima na saniranju i otklanjanju ekoloških problema, u okviru Management Information sistema treba da se pravi presek stanja i strategija rešavanja ekoloških problema.

U okviru Operativnog centra, kako se navodi, treba da se obezbedi i WEB server preko koga će javnost biti upoznata sa svim problemima i aktivnosti u ekološkoj sferi i preko koga treba obezbediti personalizovani kontakt sa građanima za saniranje i rešavanje ekoloških problema na lokalu.

U okviru ovog servisa treba obezbediti i platformu za „uzbunjivanje“ u slučaju problema u sferi ekologije na lokalu, po principu informisanja isključivo građana koji su neposrednoj blizini tih problema.

Ekološki informacioni sistem će, između ostalog, imati softversku aplikaciju za mobilni telefon koju će koristiti građani kako bi mogli da dobiju informacije ili prijave određene ekološke probleme na lokalu. Pomenuta aplikacija treba da bude postavljena i dostupna (besplatno) za preuzimanje na portalima Google Play i App Store.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime