Osam lokacija za odlaganje otpada u Plandištu

0
disposal-1846033_1920

U narednim danima JKP „Polet“ obeležiće osam lokacija namenjenih za odlaganje otpada, prvenstveno građevinskog, na području opštine Plandište, piše Dnevnik. Do sada to nije bio slučaj, pa su stanovnici u svakom opštinskom naselju po svom nagođenju bacali nepotrebne stvari, preostale nakon gradnje, ko je gde smatrao da je najpodesnije.

Direktor JKP „Polet“ Milan Selaković kaže da je lokalna samouprava dobila od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine novac, pa će „Polet“ istaći obaveštenja na mestima predviđenim za deponije i tako obavestiti stanovništvo, da najzad imaju mesto, gde mogu da ga lageruju.

– Očekujemo da ćemo bar 15 tabli postaviti – kaže direktor Selaković i pojašnjava da je „Polet“ do sada jednom godišnje u svim mesnim zajednicama odvozio, odnosno čistio površine koje su bile pune koječega.

– Za razliku od građevinskog otpada, „Polet“ kućno smeće odvozi u svim mestima nedeljno. Svako domaćinstvo ima kantu za odlaganje te vrste smeća i za to mesečno plaća račun, s tim što u proleće, pride, ide po selima i odvozi, što je tokom zime i za vreme prolećnih radova u baštama i dvorištima ostalo kao nepotrebno.

Inače, komunalni otpad se odlaže na uređenom smetlištu u Plandištu, gde postoje četiri kasete i dva kanala i tu se lageruje otpad uklonjen sa divljih deponija po selima.

– Kasete su skoro pune, pa se mora voditi računa, planirati nove kapacitete. Pre desetak godina bio je plan da se u Vršcu izgradi regionalna deponija, ali pošto od toga, bar, za sada nema ništa, već sada se mora povesti računa o tome gde će biti novo smetilište za opštinu – rekao je Selaković.


Očišćeno pet deponija

U toku godine je nađeno 13 divljih deponija u svim mestima, a očišćeno je za sada pet – u Velikom Gaju, Margiti, Markovićevu, Banatskom Sokolcu – Kupiniku, Starom Lecu – Hajdučici, potvrdila je inspektorka za zaštitu životne sredine Nataša Borojević. Opština Plandište je dobila novac na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za uklanjanje divljih deponija, odnosno privođenje nameni poljoprivrednog zemljišta. Namera konkursa je i bila uklanjanje komunalnog, neopasnog i inertnog otpada sa obradivog državnog zemljišta. Ukupna vrednost projekta u Plandištu je oko 2,1 miliona dinara, s tim što Pokrajinski sekretarijat obezbeđuje 30 odsto novca, a Opština 70 odsto.


Dnevnik

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime