Očistimo Beograd, ne prljajmo ga!

0
Stari Obrenovački put nasip divlja deponija
Koliko građani Srbije vode računa o svojoj životnoj sredini? Ne mnogo, ako je suditi prema fotografijama koje su zabeležene u okolini Beograda. Naime, ako krenete u obilazak prigradskih naselja naići ćete na nekoliko pravih divljih deponija.

Tako smo zabeležili niz zaista jezivih prizora na nekoliko lokacija u gradskim i prigradskim naseljima: put od Sremčice ka Ostružnici, put kroz šumu iznad Železnika, stari Avalski put, put ka Obrenovcu… Đubre, stari nameštaj, životinjske kosti, šut… Sve što ljudima više nije trebalo, bačeno je u prirodu. Gomile smeća razbacane na na sve strane. I sve to pored upozorenja da je bacanje smeća strogo zabranjeno. Samo nekoliko stotina metara od tih smetlišta nalaze se prve kuće.

Nije Beograd usamljen slučaj, postoje gomile ovakvih divljih deponija širom Srbije. Ali, vreme je da se tome stane u kraj i da se svi dobro zapitamo da li je to Srbija  u kojoj želimo da živimo.

Pošto su fotografije nastajale u određenim vremenskim razmacima, važno je napomenuti da su neke od ovih divljih deponija u međuvremenu uklonjene, a na nekim mestima nikle su nove. U svakom slučaju, svima nama treba da posluže za nauk – ovako ne treba i ne sme da se radi! Čuvajmo svoju okolinu, nije uredu bacati smeće gde god nam padne na pamet.  I da iskoristimo slogan dobro poznate kampanje koja nas svakodnevno upozorava – NE PRLJAJ. NEMAŠ IZGOVOR!

[the_grid name=“Očistimo Beograd“]

Foto: Vladimir Ivaz

Naše mesto

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime