Beograd da postane zeleni i ekološki grad

0
belgrade-2506933_1920

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je da je Beograd mnogo uradio poslednjih godina na pošumljavanju i poboljšanju ekološke situacije, a jedan od važnih ciljeva je i da se radi na tome da bude što više električnih vozila i bicikala u gradskom saobraćaju. On je to rekao povodom obeležeavanja „Svetskog dana bez automobila“, koji je obeležen 22. septembra kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović na Dorćolu“.

Kako je istakao, Beograd je napravio ozbiljan korak, ali da se još radi na pošumljavanju i sadnji stabala širom grada.

– Zato smo i napravili u poslednje četiri godine čak 20.000 kvadratnih metara pešačke zone, a juče smo počeli radove na Topličinom vencu – rekao je Vesić.

On je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica.

– Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila. To je veliki iskorak – poručio je zamenik gradonačelnika

c1a9258dec604570b64db030067798d3_4535587319

Vesić je istakao da grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa.

– Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više – rekao je Vesić i poručio da je cilj da Beograd postane „zeleni i ekološki grad“.

Zamenik gradonačelnika ponovio je da grad nemerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

– To je prva i istorijska odluka, hrabro smo zakoračili. Tako pokazujemo da poštujemo životnu sredinu, a verujem da će trendove Beograda pratiti i ostali gradovi u Srbiji – naveo je Vesić.

Manifestaciji su prisustvovali i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, kao i minisatr za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Naše mesto

Foto: Beoinfo, Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime