eTalenti:  Nova usluga na portalu eUprava

0
Foto: Ilustracija, Canva

Usluga eTalenti omogućiće elektronsku prijavu studenata završnih godina na fakultetima u Srbiji na konkurs Fonda za mlade talente. 

Uslugu eTalenti zajednički su izradili timovi Kancelarije za IT i eUpravu i Fonda za mlade talente. Predstavljanju su prisustvovali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, i v. d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović

“Ova inovativna usluga e-prijave na konkurs predstaviće olakšanje našim izuzetnim mladima, koji su svojim izvanrednim postignućima pokazali šta sve Srbija može i ima. Mislim da je država ta koja treba da im olakša sve te duge procedure u kojima smo se mi kao mladi na neki način gušili i koje su nas odvraćale od nekih aktivnosti”, rekla je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Konkurs obuhvata stipendiranje do 1050 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2022/23. godinu.

Mladi su prioritet Vlade RS

Prema rečima dr Jelene Begović, na ovaj način Vlada Republike Srbije pokazuje da su mladi ljudi postali prioritet i da će se raditi sve šta je moguće kako bi ostali u zemlji i usmerili se na dalji razvoj Srbije.

eTalenti
Fotografija preuzeta sa sajta Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

“Fond za mlade talente do sada je uložio preko 10,3 milijarde dinara za podršku mladim talentima, što ovaj Fond čini jednim od najvećih državnih fondova za stipendiranje u regionu”, dodala je.

Cilj usluge eTalenti jeste da procedura prijava za predstojeći i sve naredne konkurse postane lakša. Pored digitalizacije procesa prijavljivanja i obrade prijava, od ove godine uvedene su kvote stipendija po naučnoobrazovnim, odnosno obrazovno-umetničkim poljima u skladu sa brojem odobrenih budžetskih mesta, radi pravednijeg rangiranja.

“Ima gotovo 1.8 miliona registrovanih eGrađana, što najbolje govori koliko građani imaju poverenja u elektronsku upravu i usluge. Samo elektronskom razmenom podataka po službenoj dužnosti uštedeli smo građanima blizu 150 miliona odlazaka na šaltere” –  rekao je Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Prema izveštaju Svetske banke, prema napretku u oblasti eUprave, Srbija zauzima 11. mestu u svetu, a četvrto u Evropi. Digitalizovana javna uprava sada je transparentnija, efikasnija, ekonomičnija i u službi građana.

Prijavu na konkurs možete popuniti na linku

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime