Uspešna komunikacija- pokaži šta govoriš, čitaj šta je pokazano

0
neverbalna komunikacija
Foto: Ilustracija, Canva

Telo ne zna da laže – zato se neverbalna komunikacija teže simulira i zato joj se može verovati više nego rečima. 

Prema naučnim istraživanjima čak 90% naše komunikacije je neverbalno. To je primarni vid izražavanja iako nam se možda ne čini tako. Ovaj vid komunikacije je instinktivan, prirodan i spontan. Ipak, može se uvežbavati i simulirati.

Poznavanje neverbalne komunikacije i obraćanje pažnje na nju omogućava bolji uvid u nečije emocije i osećanja i razumevanje i onih poruka koje nisu izrečene.

Bolje razumevanje (ne)izgovorenog, bolja komunikacija

Neki oblici neverbalne komunikacije su uslovljeni kulturom, poput klanjanja, rukovanja, salutiranja, a neki su univerzalni poput osmeha. Neverbalno izražavanje stvara bliskije veze i pomaže da se dopuni verbalna komunikacija. Korisno je i ako sagovornik ne govori jezik kojim mu se obraćate ili vas ne razume iz bilo kog drugog razloga.

Ponekad se jednim gestom može reći u trenutku nešto za šta bi bilo potrebno mnogo reči. Tako možete saopštiti i ono što ne želite da čuju ostali koji slušaju razgovor. Primer takve komunikacije je namigivanje.

„Oči ne lažu“

neverbalna komunikacija
Foto: Ilustracija, Canva

Postoje različiti tipovi neverbalne komunikacije. Kinezikom se naziva komunikacija fizičkim pokretima tela.

Može se gestikulirati rukama i drugim delovima tela, ali najvažniji su pokreti mišića lica.

Radost, tuga, iznenađenje, strah, bes – potrebno je dosta napora (ili vežbe) da intenzivna osećanja ne ostave traga na licu. Naročito u očima.

Osim pokreta, gestikulacije, važan je i položaj tela, poza. Pokazuje kako se osećamo, kako vidimo sebe u određenom trenutku, kakav odnos imamo prema drugima, i oni prema nama.

Ovi signali su nesvesni, teško ih je kontrolisati i najčešće istinito prenose naše misli i osećanja.

Sklad izgovorenog i pokazanog ključ uverljivosti

Ipak, vežba čini čuda, i moguće je ovladati veštinom svesne kontrole dela neverbalne komunikacije.  A ako obraćate pažnju na neverbalne signale koje primate i šaljete, vaša veština komunikacije će se poboljšati.

Svako od nas, pre nego što prihvati i primi ono što čuje, svesno ili nesvesno uzeće u obzir čitav spektar neverbalnih signala. Izgled, pojavu, pozu, boju glasa sagovornika, izraz lica… U par sekundi procenjujemo sve to, plus nivo uzbuđenosti, entuzijazma i iskrenosti.

Ako je sve usklađeno sa izrečenim, poruka će delovati snažno i biće primljena. Ukoliko se nešto ne poklapa, poruka neće biti prihvaćena i poverenje se može dovesti u pitanje.

Za Portal Naša mesta priredila Mara Popins
Ceo tekst pročitajte u šesnaestom broju časopisa Naša mesta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime