Region: 3 miliona evra za obuke u javnoj upravi BiH

0

Nešto više od tri miliona evra (5,89 miliona kovertibilnih maraka) planirano je da se uloži u narednih nekoliko godina u obuke i zapošljavanje državnih službenika u javnoj upravi Bosne i Hercegovine, prenose Nezavisne novine.

Nacrt srednjoročnog plana rada Agencije za državnu službu BiH odnosi se na period od 2023 do 2025, a nalazi se u formi konsultacija. U dokumentu se ističe da sredstva planirana za realizaciju srednjoročnog plana rada Agencije iznose 5.896.000 KM.

Predviđeno je da za realizaciju programa koji se odnosi na zapošljavanje i zaštitu prava državnih službenika bude izdvojeno 3.714.000 KM, dok je za stručno usavršavanje predviđeno 2.182.000 KM.

U pomenutom nacrtu naznačeno je da je Savet ministara BiH utvrdio da se javna uprava mora poboljšati kako bi se BiH pripremila za prilagođavanje izazovima evropskih integracija, te da bi se obezbedilo efikasnije, delotvornije i pouzdanije pružanje usluga građanima.

Agencija za državnu službu BiH, kao institucija nadležna za realizaciju procesa zapošljavanja državnih službenika, pomaže institucijama u realizaciji kadrovske politike i organizacionog razvoja. Takođe, zadatak Agencije je da kontinuirano proširuje i osavremenjava obuku i razvoj državne službe.

U sledećoj godini Agencija planira realizaciju projekta redizajna informacionog sistema Registra zaposlenih u institucijama BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime