Veća upotreba biomase u Srbiji kroz programe EU

0
biomasa
Foto: Ilustracija, Canva

Biomasa se već upotrebljava u Priboju, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru i Majdanpeku, kao izvor energije za sisteme daljinskog grejanja.

Upotreba biomase doprinosi energetskoj tranziciji Srbije. Program Biomasa II jasan je pokazatelj posvećenosti Srbije prelasku sa uglja na održivije izvore energije uz snažno partnerstvo sa EU, rekao je komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje, Oliver Varheji na svečanosti potpisivanja sporazuma o bespovratnim sredstvima za drugu fazu programa „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“ u Vladi Srbije, koji je Srbiji obezbedio grant od 10 miliona evra.

Prva faza programa već je ostvarila rezultate u nekoliko opština, poput Priboja, Novog Pazara, Gornjeg Milanovca i Majdanpeka, gde je prešlo na grejanje na drvnu biomasu. Druga faza, Biomasa II, ima za cilj proširenje ovog izuzetnog projekta na još osam opština

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje, Oliver Varheji, istakao je značaj upotrebe biomase kao obnovljivog izvora energije za daljinsko grejanje u Srbiji.

Varheji je podsetio da je EU prethodnih 10 godina obezbedila preko 600 miliona evra grantova za energetski sektor Srbije, a pohvalio je i Ekonomski i investicioni plan za 2020. koji je mobilisao značajan investicioni paket za region, uključujući i Srbiju, prenosi RTV Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime