Nova sredstva za pametne gradove u Srbiji

0

Pametni gradovi u Srbiji su u najavi. Srbija izdvaja 10,5 miliona evra za platformu za pametne gradove.

Foto: Ilustracija, Pexels

U planu je da se pametni gradovi i nova infrastruktura za IoT (Internet of Things) uvode u nekoliko faza.

Kancelarija za informacione tehnologije i e-Upravu raspisala je tender za nabavku softverskog rešenja i opreme za potrebe uspostavljanja „Pametnih gradova“ (Smart city) u više gradova u Srbiji, piše Ekapija.  .

Tender za nabavku opreme je u toku

Prema podacima iz specifikacije tendera, predmet nabavke je isporuka i implementacija platforme za pametne gradove koja je usklađena sa evropskim standardima i trendovima iz Smart City domena, zasnovana na Internet of Things (IoT) tehnologiji. Platforma treba da podržava i druge savremene komunikacione tehnologije, prikuplja informacije u realnom vremenu, analizira prikupljene informacije i na osnovu dobijenih rezultata preduzima odgovarajuće radnje.

Isporuka i implementacija predviđa se u više faza.

U prvoj fazi su predviđeni servis pametnog osvetljenja, pametnog parkiranja, servis za praćenje kvaliteta vazduha. U planu je i gradski Smart City portal, servis obaveštavanja putnika javnog gradskog prevoza i servis adaptivnog upravljanja saobraćajem. Prva faza obuhvata i servise za prijavu incidentnih situacija, praćenje meteoroloških uslova, bujičnih tokova i nivoa kanalizacionih kolektora, upravljanje otpadom, standardno i termovizijsko upravljanje letelicama, servis bezbednosti pešaka u saobraćaju, kao i servis za merenje nivoa buke.

Vrednost posla je procenjena 1,25 milijardi dinara, odnosno 10,5 miliona evra.
Tender ističe 11. jula.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime