Predsednica Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju (ALDA) iz Srbije

0
Foto Nataša Vučkovic, photo-credit-alda

Generalna sekretarka Fondacije Centar za demokratiju, Nataša Vučković izabrana za predsednicu Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju – ALDA.

„Velika je čast dobiti poverenje od ovako velikog broja članova ALDE da u naredne četiri godine budem na čelu organizacije. Organizacije koja poslednjih godina beleži ogroman rast, sa delatnošću u sve većem broju zemalja, sa više od stotinu zaposlenih“, izjavila je Nataša Vučković nakon izbora na Generalnoj skupštini u Barseloni, saopštila je Fondacija Centar za demokratiju.

„Nova strategija razvoja Alde predviđa dalje širenje pre svega u području Mediterana i Severne Afrike, na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. Bavimo se aktuelnim pitanjima – migracijama, zaštitom životne sredine i klimom, digitalnim razvojem i inovacijama, ali nastavljamo našu posvećenost lokalnoj demokratiji, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i participaciji građana.

Krajem aprila ove godine Alda je počela realizaciju novog projekta BOOST na Zapadnom Balkanu i to uz podršku Francuske agencije za razvoj (AFD).

Na kraju, važno je reći da je Fondacija Centar za demokratiju članica ALDA koja sarađuje sadrugim organizacijama civilnog društva u okviru ALDA“, zaključila je generalna sekretarka FCD Nataša Vučković.

Foto Nataša Vučkovic, photo-credit-alda
Foto Nataša Vučkovic, photo-credit-alda

ALDA (The European Association for Local Democracy) je globalni savez lokalnih i regionalnih vlasti i organizacija civilnog društva koje zajedno utiču na veću participaciju i uključivanje građana u donošenje odluka, i na stvaranje održivih, inkluzivnih i otpornih zajednica.

Prošle godine je obeležila 30 godina rada. Aktivna je u više od 35 zemalja u EU, Zapadnom Balkanu, Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Tunisu, Turskoj i namerava da širi svoje delovanje u Africi i Aziji. Ima mrežu od blizu 300 članica, realizovala je više od 500 projekata, u njenih 5 kancelarija u Briselu, Strazburu, Vićenci, Skopju, Kišinjevu i Tunisu radi tim od stotinu zaposlenih.

ALDA neposredno sarađuje sa Savetom Evrope i Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, Evropskim parlamentom, Evropskim Komitetom regiona, Evropskim ekonomsko socijalnim komitetom i velikim brojem organizacija civilnog društva. Deluje lokalno, ali kroz tematske grupe radi na transregionalnom povezivanju – participacija građana, rod, ljudska prava i inkluzija, digitalni razvoj i inovacije, osnaživanje mladih, životna sredina i klima, lokalni razvoj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime