Ministarstvo informisanja naložilo JLS raspisivanje medijskih konkursa

0
Fotografija preuzeta sa sajta mit.gov.rs

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je danas da 42 lokalne samouprave u Srbiji nisu ispoštovale zakonske obaveze u oblasti javnog informisanja. 

Nakon što je u aktuelnom sazivu Vlade Srbije konstituisano Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, izvršena je analiza sprovođenja javnih medijskih konkursa na celokupnoj teritoriji Srbije, prenosi zvanični sajt Ministarstva.

Zakonom o javnom informisanju i medijima utvrđeno je da javne konkurse raspisuju Republika, Pokrajina i  jedinica lokalne samouprave. Nakon sprovedene analize utvrđeno je da su Republika, Pokrajina i 114 jedinica lokalne samouprave postupile u skladu sa zakonom, što nije slučaj sa 42 jedinice lokalne samouprave.

Shodno tome, Ministarstvo je ukazalo na to da određene jedinice lokalne samouprave, poput Grada Beograda, nisu imale osnova da u zakonskom roku raspišu javne konkurse u oblasti javnog informisanja imajući u vidu to da su se prethodnih meseci, a neke od njih još uvek, nalazile u režimu privremenog finansiranja.

Sagledavajući trenutnu situaciju, Ministarstvo je uputilo dopise svim jedinicama lokalne samouprave koje se nalaze u režimu redovnog finansiranja, a koje do sada nisu raspisale javne konkurse u oblasti javnog informisanja, da to učine bez odlaganja i o svom postupanju obaveste Ministarstvo.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime