Nov pristup upravljanja komunalnim otpadom u Regionalnoj deponiji Pirot

0
Pirot- deponija
Foto: Printscreen/Youtube

Radovi na izgradnja postrojenja za separaciju komunalnog otpada u Regionalnoj deponiji Pirot su u završnoj fazi.

Kompletna infrastruktura završena krajem leta, a do kraja godine se očekuje i instaliranje opreme za koju je realizovana javna nabavka, odnosno ugovorena isporuka, izjavio je za Pirotske vesti, direktor Deponije Nebojša Ivanov.

Izgradnja postrojenja za separaciju komunalnog otpada premašuje brojku od dva miliona evra i jedna je od najvećih investicija Regionalne deponije Pirot.

Rad postrojenja za separaciju komunalnog otpada predstavljaće istorijsku prekretnicu u načinu upravljanja komunalnim otpadom, jedan sasvim nov pristup.

Prvi korak ka selekciji otpada napraviće sami građani, koji će imati na raspolaganju adekvate uslove da bi se uradila osnovna, primarna selekcija otpada, kaže Ivanov.

– Primarna selekcija podrazumeva da će svako domaćinstvo dobiti dve kante, jednu za mokri otpad, drugu za suvi. U kantu za suvi otpad idu sve sekundarne sirovine poput stakla, papira, kartona, plastike, pet ambalaže i slično. Postojaće posebna linija prevoza u organizaciji JP “Komunalac”. Sve se to dovozi na liniju za separaciju otpada i počinje selekcija. Sav taj materijal završava kasnije na tržištu reciklažne industrije. Sadržaj iz kante za mokri otpad ide na telo deponije. Dakle, ulazimo u finalnu fazu naše investicije i nadamo se da će 2022. doneti nov pristup upravljanja otpadom”- kaže Ivanov.

Direktor Deponije, Nebojša Ivanov je dodao da bi oprema trebalo da bude isporučena do kraja godine, da se ubrzo krene sa probnim radom i već u martu da u punom kapacitetu počne da funkcioniše linija za sekundarnu separaciju.

Ističući da je krajem prošle godine počelo upravljanje ambalažnim otpadom, Ivanov je dodao da se intenzivno prikuplja kartonska i pet ambalaža, što predstavlja uvod i pripremu za primarnu selekciju. Za Regionalnu deponiju to je sirovina.

Ove godine je isporučeno tržištu preko 70 tona baliranog kartona, a na lageru trenutno ima oko 30. Takođe, isporučena je i velika količina jogurtske i pet ambalaže što, pored finansijskog efekta, ima za cilj i produženje veka tela deponije.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Eko Pirot“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime