Meštani Babušnice očistili tri divlje deponije

0
Дивља депонија Фото: Наша места

Problem divljih deponija kao i u svim sredinama tako i uopštini Babušnica trajala je decenijama.

Nastojanjem meštana, mesnih zajednica u Opštini Babušnica, pre par godina je rešen problem deponija na tri lokacije Suvo vrelo, Seoska česma i potok Dojčina padina.

Svaka od ovih lokacija poznata je u babušničkom kraju po rzličitim obeležjima. Suvo vrelo poznato je kao izvorište podzemnih voda, koje iz zemlje nadođu jednom u desetak godina i izliju se po selu i jednom delu grada.

Tada se smeće zajedno sa vodom proširivalo po okolini izvorišta, dvorištima kuća i usevima.

Postojanje deponije na ovom mestu predstavljalo je ekološku pretnju meštanima.

Seoska česma i potok nalaze se u samom centru sela. Iz česme teče čista voda za piće, a potok se koristi za navodnjavanje bašti i voćnjaka u selu.

Deponija na ovom mestu predstavljala je pre svega zdravstvenu opasnost za meštane koji su se ovde snabdevali vodom, ali i za širu okolinu.

Voda sa ove lokalne česme poznata kao čista i pitka u celoj opštini, pa je i stanovnici drugih mesta u opštini koriste za piće.

Smeće koje se ovde nalazilo je ugrožavalo medicinsku ispravnost vode za piće i izgled ovog mesta, pored koga prolazi lokalni put.

Treća divlja deponija nalazila se u Dojčinoj padini, na potezu listopadne šume, sa obe strane lokalnog puta koji povezuje selo Suračevo sa drugim selima u opštini.

Akcija čišćenja sve tri lokacije je sprovedena u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje RS, ali i uz pomoć volontera, različite starosti, zanimanja i socijalnog statusa.

Ostarena je saradnja i sa Javno komunalnim preduzećem iz Babušnice  koje je otpočelo prikupljanje smeća u ruralnim sredinama, a otpad sa ovih lokacija transportovan je do regionalne deponije u Pirotu, koja je predviđena za odlaganje smeća sa teritorije opštine.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta opštine Babušnica u okviru projekta „Ekološki sat Babušnica“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime