U Paraćinu je u toku realizacija tri različita programa energetske efikasnosti

0
Foto: Pixabay.com

Opština Paraćin godinama unazad sprovodi projekte, koji imaju za cilj povećanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama, školama, ali i na stambenim zgradama.

Lokalna samouprava sprovodi zamenu živinih sijalica LED sijalicama, projektom u  sopstvenoj režiji pomoću kredita, tačnije bez pomoći države.

U Paraćinu je u toku realizacija tri različita programa energetske efikasnosti. Onaj koji je pri kraju je program energetske efikasnosti osnovne škole Branko Krsmanović u Sikirici (rekonstrukcija škole, zamena instalacije, prozora, fasade), koji finansira švajcarska Vlada.

U osnovnoj školi Branko Radičević u Buljanu već je zamenjen kotao koji će raditi na gas, sređena je i fasada, zamenjeno je osvetljenje i stolarija.

Drugi program finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine za uređenje kotlarnica, zamenu kotlova i smanjivanje emisije CO2. Taj program obuhvata OŠ „Branko Krsmanović“ u Drenovcu i OŠ „Stevan Jakovljević“ u Paraćinu.

Treći program koji je ranije najavljen, finansira država preko Kancelarije za javna ulaganja, čime je predviđena rekonstrukcija objekta Centar za socijalni rad, OŠ Branko Krsmanović u Drenovcu i OŠ Radoje Domanović u Paraćinu. Rekonstrukcija ovih objekata usporila je pandemija korona virusa.

Paraćin je opština koja nije konkurisala za državne subvencije za zamenu stolarije. Ovakvu odluku odgovorni pravdaju i činjenicom da je prvi nazvan pilot projektom, da žele da sačekaju i vide kakva su iskustva ostalih opština i gradova. Na Javni poziv pristiglo je 88 prijava jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo energetike je odobrilo njih 67.

Već godinama unazad sprovode se projekti koji organizuje BID zona gde se vrši sanacija fasada stambenih zgrada i krovnih konstrukcija. Stanari na taj način otpaćuju kredit na 60 rata bez kamate.

– Paraćin je preko 30 godina bez daljinskog grejanja, a ekskluziva je, da je lokalna samouprava pokrenula inicijativu da preko Evropske banke za razvoj i Ministarstva energetike konkuriše za program mogućnosti grejanja komercijalnih i javnih objekata odnosno oživljavanje nekadašnjeg toplovoda, kaže Vlada Janković, načelnik Odeljenja za održivi razvoj.

Opština Paraćin je podnela prijavu sa učešćem od tri miliona dinara kako bi bila deo projekta za subvencionisanu kupovinu solarnih panela namenjenu fizičkim licima uz potpuno isti model kao kod zamene stolarije. Tri miliona dinara bi finansiralo Ministarsvo energetike, isto toliko opština, a šest miliona zaintersovani građani. Po ovoj dinamici, građani će moći da se prijave za učešće na proleće naredne godine.

Svaka opština od preko 20 hiljada stanovnika mora imati energetskog menadžera, a na ovoj funkciji u Paraćinu je Jugoslav Nikolić. Njegov rad između ostalog odnosi se na vođenje evidencije i izveštavanje o potrošnji energije u javnim objektima.

Načelnik Odeljenja za održivi razvoj opštine Paraćin kaže da uskoro sledi i izrada novog trogodišnjeg plana o energetskoj efikasnosti u skladu sa nedavno usvojenim planom razvoja opštine Paraćin.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u оkviru prоjekta „Energetska efikasnost opštine Paraćin“. Stavоvi izneti u pоdržanоm medijskоm prоjektu nužnо ne izražavaju stavоve оrgana kоji je dоdeliо sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime