Pirotska deponija postaje najmoderniji reciklažni centar

0
Pirot- deponija
Foto: Printscreen/Youtube

Radovi na izgradnji linije za odvajanje otpada u pirotskoj regionalnoj deponiji vredni su 270 miliona dinara, a resorno ministarstvo opredelilo je 170 miliona.

Planovi za ovu lokaciju još su ambiciozniji, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da će po završetku projekata koje Ministarstvo sprovodi uz podršku evropskih partnera, Pirot dobiti jedan od najmodernijih regionalnih reciklažnih centara u Srbiji.

– Linija za sekundarnu separaciju će odvajati otpad od plastike, kartona, papira od otpada koji nastaje od ostataka hrane ili trave. Ako bi se bar 15 odsto  komunalnog otpada recikliralo i ponovo upotrebilo, time bi se produžio vek deponije, što je veoma značajno, imajući u vidu da se na ovu deponiju dovozi i tretira otpad i iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada – rekla je ministarka, ističući da je ovo značajan ekološki projekat za čitav Pirotski okrug.

Ministarstvo je, kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu, opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu, pa će i po završetku tog projekta, deo otpada iz Кnjaževca, Soko Banje i Svrljiga takođe stizati do pirotske deponije.

– Iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganje od 6,5 miliona evra za proširenje dvorišta deponije i kompostanu. Kao resorna ministarka i kao građanka ove zemlje ponosna sam na ove projekte, jer će Pirot dobiti regionalni reciklažni centar po evropskim standardima, što će smanjiti zagađenost i podići kvalitet života građana – rekla je Vujovićeva.

Pirotska deponija
Foto: Printscreen/ Youtube

Ministarka je čestitala gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću na uspešno osmišljenom projektu pošumljavanja, za koji je Ministarstvo već prebacilo gradu oko 500.000 dinara, kako bi zasadili nova stabla u naselju Novi Zavoj.

– Kao što je ekologija među top tri prioriteta ove vlade, tako želimo i da bude u vrhu liste prioriteta svake lokalne samouprave. Želimo da ih podstaknemo da i one daju svoj maksimum, jer je to način da unapredimo stanje u ekologiji. A vreme će pokazati da ćemo brže i efikasnije rešavati zaostale probleme iz prošlosti – poručila je Vujovićeva.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u оkviru prоjekta „Eko Pirot“. Stavоvi izneti u pоdržanоm medijskоm prоjektu nužnо ne izražavaju stavоve оrgana kоji je dоdeliо sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime