Subvencije države i za građane koji koriste individualna ložišta

2
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će država kroz novu Upravu za eneregetsku efikasnost, koja će biti formirana u junu, pomoći i građanima koji koriste individualna ložišta da pređu na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu.

– Posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja kao što su termoelektrane, treći najveći zagađivač su individualna ložišta, kojih u Srbiji ima oko 1,2 miliona, a u kojima se za sagorevanje koriste i ugalj i mazut, a neretko i guma i plastika. U novim zakonima iz oblasti energetike, biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija. Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz Upravu za energetsku efikanost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine – rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva.

Ona je rekla da će nakon formiranja nove Uprave, lokalne samouprave uraditi pravilnike, a građani će se njima prijavljivati, putem javnih poziva, za subvencije do 50 odsto za povećanje energetske efikasnosti zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta.

– Građani će ove subvencije moći da koriste na celoj teritoriji Srbije i verujemo da u naredne tri godine taj posao može da se završi, što će omogućiti da računi građana budu 15 do 20 odsto niži, bilo za toplotnu ili za električnu energiju – rekla je Mihajlovićeva, prenosi sajt Ministarstva.

2 KOMENTARA

  1. To su zaista lepe vesti i zelimo da se sto pre ostvare inace ce nas zagacenost vazduha ubiti , pa jos razni alergeni,uzas, jos da nisam kupila ambilife fotokataliticki preciscivac vazduha neznam dal bi izddrzala…

  2. Sprečite paljenje njiva i đubriišta, edukujte ljude jer mnogi nisu svesni koliko štete time nanose a svima koji lože omogučite kupovinu fotokatalitičkih prečišćivača da spasu pluća.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime