Na sednici Skupštine Grada Sombora održana javna rasprava o smanjenju prihoda usled pandemije

0
Foto: Grad Sombor

Prihodi budžeta grada Sombora manji su za 253 miliona dinara, odnosno 7,2 posto, pa ća na jednoj od narednih sednica Skupštine Grada Sombora na dnevnom redu biti i rebalans budžeta.

Kako je rečeno na javnoj raspravi u prihodi će ove godine biti skoro 3,6 milijardi dinara, odnosno bez sredstava transfera 3,2 milijarde dinara.

„Smanjenje prihoda u opštinskoj kasi uzrokovala je epidemija korona virusa. Tako su prihodi od poreza na zarade umanjeni za oko 100 miliona dinara. Dva meseca Grad nije naplaćivao zakup poslovnog prostora i zakup javnih površina i tu smo izgubili oko 14 miliona dinara.

Izgubljeno je oko devet miliona, jer predškolska ustanova nije radila. Troškovi vezani za mere koje su uvedene tokom epidemije korona virusa iznosili su 36 miliona dinara. Tu spada podela paketa penzionerima sa penzijama manjim od 30.000 dinara, opremanje kovid ambulante, troškovi dezinfekcije“, kaže za RTV Sava Dojić, član Gradskog veća zadužen za finansije.

Zbog smanjenih prihoda rebalansom budžeta biće umanjeni pojedini budžetski rashodi.

„Najveće uštede biće u komunalnoj oblasti i izdaci u toj oblasti smanjeni su za 123 milona“, kaže Dojić. Polovina tog iznosa uštedeće se, jer se ove godine odustaje od otkupa zemljišta u industrijskoj zoni.

Neće biti ni uređenja atarskih puteva i uređenja otresišta u oblasti poljoprivrede. Na taj način rashodi će biti smanjeni za 90 miliona dinara.

Kultura ostaje bez 15 miliona, a troškovi predškolskog obrazovanja i obrazovanje smanjeni su za 30 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime