MDULS: Međuopštinskom saradnjom do efikasnije uprave

0
Fotografija preuzeta sa sajta mduls.gov.rs

Načelnici uprava gradova i opština razgovarali su na temu međuopštinske saradnje kao važnog faktora unapređenja lokalnih samouprava.  

Sastanak Mreže načelnika uprava gradova, opština i gradskih opština organiuovan je u saradnji Ministarszva državne uprave i lokalne samouprave, Stalne konferencije gradova i opština, kao i Razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji, prenosi zvanični sajt MDULS.

Ocenjeno je da je međuopštinska saradnja jedan od najvažnijih reformskih pravaca funkcionalnog unapređenja lokalne samouprave. Taj pravac će će u značajnoj meri poboljšati kvalitet života građana i pojeftiniti usluge na lokali.

Državna sekretarka MDULS Maja Mačužić Puzić je podsetila prisutne da je mogućnost saradnje gradova i opština obezbeđena izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2018. godine, a sa ciljem da ih dodatno motiviše na udruživanje Ministarstvo je, uz podršku Vlade Švajcarske, uspostavilo i Fond za međuopštinsku saradnju.

– Kroz Fond je do sada podržano 16 projekata, odnosno čak 53 međuopštinska partnerstva. Na ovaj način, udruživanjem ljudskih, tehničko-tehnoloških i finansijskih resursa i organizacijom zajedničkih korisnički orijentisanih službi olakšavamo funkcionisanje lokalnih samouprava, a građanima pružamo konkretne benefite i bolje uslove života i rada – poručila je Mačužić Puzić.

Šef Razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji Rihard Koli istakao je da Vlada Švajcarske više od 15 godina podržava gradove i opštine u Srbiji i da je uspostavljeno snažno partnerstvo sa SKGO i MDULS u cilju reforme lokalne samouprave u moderne, demokratske institucije sposobne da pružaju kvalitetne usluge građanima.

– Lokalne samouprave su oblik vlasti najbliži građanima i zauzimaju ključnu poziciju u sklopu razvojne pomoći Vlade Švajcarske, sa željom da građani budu u fokusu njihovog rada – rekao je Koli.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk je rekao da ova organizacija deli viziju sistemskog razvoja međuopštinske saradnje u Srbiji, koja ima potencijal da bude ozbiljan katalizator i generator razvoja lokalnih zajednica.

– Postoje najmanje dva razloga za uspostavljanje međuopštinske saradnje – prvi je udruživanje resursa koje treba da dovede do unapređenja kvaliteta i dostupnosti usluga građanima i privredi u lokalnoj zajednici, a drugi su ograničeni resursi i značajna razlika u kapacitetima gradova i opština za obavljanje svih odgovornosti lokalne samouprave – naglasio je Tarbuk.

Podsećamo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na izradi Akcionog plana za sprovođenje Partnerstva za otvorenu upravu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime