Crkva Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila – stara čak 200 godina

0
mali saborni hram

Crkva Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila, poznatija kao Mala saborna crkva smeštena je u porti Pravoslavnog Sabornog Hrama. To je najstariji hram u gradu Nišu, zidan kao kuća i jedna je od najposećenijih svetinja u ovom kraju.

Crkva Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila izgrađena je za vreme vladavine Osmanlijskog carstva  1819. godine. Zbog dobrih odnosa tadašnjeg mitropolita Makarija  sa Huršid-pašom, zapovednikom grada, dopuštena je izgradnja pravoslavnog hrama 1815. godine.

Prema tadašnjim osmanlijskim zakonima crkva je morala da bude delimično ukopana u zemlju, kako ne bi nadvisila visinu nekih od džamija u gradu. Crkva ima jednostavnu spoljašnost ali raskošan ikonostas obogaćen sa 72 ikone, koje spadaju u jedna od najlepših ostvarenja na ovim prostorima  sa početka 19. veka.

Povodom važnog jubileja, Grad Niš doneo je odluku o restauraciji i konzervaciji ikonostasa i ikona u Malom hramu. Ukupno su obrađene 62 ikone, od kojih neke, poput ikone Hristosa i Bogorodice datiraju iz 1814. godine. Projekat je bio poveren Republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i profesoru Francu Curku, restauratoru i muzejskom savetniku iz Niša.

Povodom velikog jubileja, Svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole, služio je NJegova Svetost Patrijarh srpski  Gospodin Irinej u prisustvu više Arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, drugih mesnih Crkava u prisustvu i brojnih vernika.

Dan uoči ove Svete službe  priređena je i Svečana akademija u Svetosavskom domu u Nišu u čast 200 godina Malog Sabornog hrama. Svečanosti su prisustvovali: NJegova Svetost Patrijarh srpski  Irinej,predstavnici Ministarstva kulture, brojni episkopi i poznate ličnosti iz javnog života grada.

 

Piše: Elizabeta Vojinović

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Niša u okviru projekta „Niš – grad turizma“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime