Budžet Beograda izbalansiran, građani učestvovali u njegovom kreiranju

0
Foto: Youtube.com/RTS/Printscreen

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević podsetio je da planirani prihodi u budžetu za sledeću godinu iznose oko 124,996 milijardi dinara, što uključuje prihode i Grada i gradskih opština, te da je i ove godine budžet izbalansiran.

On je za TV Pink ocenio da je Beograd „država u državi”, jer se mora voditi računa o infrastrukturi, privredi, poljoprivredi, turizmu, ali i o socijalnoj zaštiti, obrazovanju, dečjoj zaštiti, saobraćaju, rečju, o podjednakom razvoju i davanjima u svim oblastima.

– Metro je najveća investicija. Beograd će ovu investiciju realizovati uz pomoć Vlade Srbije, ali treba imati na umu da se on gradi godinama, decenijama. U velikim gradovima on se zapravo nikada ni ne završava, jer se stalno nadograđuje, razvija i proširuje. Beograd konačno kreće sa ovom investicijom, ali će metro graditi i mnoge sledeće generacije, jer će se grad i ubuduće širiti. Formalni uslovi za početak izgradnje metroa steći će se usvajanjem plana za Makiško polje, gde će se nalaziti depo za kompozicije. Očekujem da će se to desiti do kraja godine, kako bi u drugoj polovini 2021. ili krajem sledeće godine moglo da počne uređenje ovog depoa, a zatim i 2022. konačna izgradnja metroa – kazao je Nikodijević.

Od početka izgradnje, tri do četiri godine biće otprilike potrebno za prvu liniju, koja će se protezati od Čukarice, preko sajma, Beograda na vodi, centra grada, ka Mirijevu, precizirao je Nikodijević.

Kada je reč o planiranim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, veliki deo sredstava namenjen je za izgradnju kanalizacije, vodovoda, puteva, a naročito za fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom selu, koja je od vitalnog značaja kako se fekalna kanalizacija više ne bi ispuštala direktno u reke, najavio je Nikodijević. Važna je i kanalizacija na levoj obali Dunava, završava se „Makiš – Mladenovac”, jedan krak ide prema Grockoj i Vrčinu, a deo sredstava biće uložen i u toplodalekovod Obrenovac – Novi Beograd.

– Trideset milijardi namenjeno je za saobraćaj, a 24 milijardi za obrazovanje i dečju zaštitu. Beograd počinje izgradnju 14 novih vrtića, čijom će se realizacijom ukinuti liste čekanja koje decenijama postoje – istakao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada dodao je i da su građani učestvovali u kreiranju razvoja Beograda dajući svoje predloge. Pristigao je ogroman broj predloga Beograđana, naveo je Nikodijević, precizirajući da nije reč o kapitalnim projektima već o manjim, lokalnim. Prihvaćeno je 2.119 predloga, rekao je Nikodijević, što znači da su sastavni deo budžeta za 2021. godinu, a još 2.700 sjajnih predloga biće realizovano narednih godina jer su zahtevali određenu pripremu dokumentacije ili izmenu zakonskih regulativa.

Nikodijević je na kraju najavio da će biti objavljen vodič kroz budžet, koji će na transparentan način pokazati na šta se novac troši.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime