Zbog kovida novi rok za uređivanje plata u javnom sektoru

0
EU uplatila 11 miliona evra za reformu javne uprave
Foto: facebook.com/MDULSSrbije

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je danas u Skupštini Srbije da je pandemija kovida razlog za novo odlaganje primene izmena zakona o državnim službenicima, o zaposlenim u javnim službama i o sistemu plata u javnim ustanovama.

Ona je objasnila da je „složena pandemijska situacija“ krivac što je novi rok za početak primene zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, umesto 1. januara 2021, isti datum 2022. godine, jer su aktivnosti na sprečavanju kovid virusa dovele do opterećenje javnog sektora, što onemogućuje primenu ranijeg zakona.

– Imajući u vidu da je teško predvideti dužinu trajanja ovakve epidemiološke situacije, kao i posledice koje ona može prouzrokovati na nesmetano funkcionisanje celokupnog javnog sektora, predloženo je da se kao rok za početak primene navedenih zakona odredi januar 2022. godina“, rekla je Obradović.

Ona je istakla da prioritet i strateško opredeljenje Vlade i nadalje ostaje potpuna implementacija novog sistema plata u javnom sektoru, navodeći da su u prethodnom periodu postavljene dobre osnove za reformu u toj oblasti.

Obradović je navela da se Predlogom izmena Zakona o državnim službenicima pomera rok za državne organe za početak primene obaveznosti sprovođenja konkursnog postupka za rad na određeno vreme zbog povećanog obima, prenose mediji.

“Predlažemo da se kao novi rok za početak primene ove odredbe odredi 1. januara 2023. godine, umesto 1. januara 2021. godine, kako se pre svega ne bi ugrozila efikasnost rada državnih organa, naročito u okolnostima izazvanoj pandemijom virusa KOVID 19”, navela je ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime