Vojvodina: 10 godina Razvojnog fonda

0
Fotografija preuzeta sa sajta vojvodina.gov..rs

Razvojni fond Vojvodine obeležio je deset godina postojanja u prostorijama pokrajinske Vlade u Novom Sadu.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je rekao da se u svim segmenetima ekonomskog razvoja pronalaze elementi i učešća Razvojnog fonda Vojvdine, prenosi zvanični sajt AP Vojvodina.

– Pokrajinska vlada podržala je konkretne proizvode i investicije koji će ostati kao trajna vrednost u godinama pred nama i koji će doprineti stvaranju novih vrednosti – izjavio je Mirović.

On je podsetio da je tokom prethodnih deset godina Razvojni fond Vojvodine odobravao kredite pod uslovima povoljnijim od tržišnih, što je i deo njegove misije, te da je tako podsticao razvoj privrede.

Prema njegovim rečima, tih deset godina mogu da se podele na dva perioda –period od osnivanja do 2016. godine, a drugi period od 2016. do danas.

– Iako su i privrednici i poljoprivredna gazdinstva i tada iskazivali velike potrebe za kreditima sa dužim periodom mirovanja i nižim kamatnim stopama, broj kredita koje je Fond odobrio od 2013. do 2016. iznosio je samo 186, a njihova ukupna vrednost tek milijardu i po dinara. Prosečno godišnje izdvajanje za ovakve kredite u tom periodu iznosilo je svega 375 miliona dinara. Mi smo stvari promenili iz korena i u 2017. godini odobrili 138 kredita, u ukupnoj vrednosti od preko 916 miliona dinara. Taj trend je nastavljen i u godinama koje su usledile, da bi – od tada do danas – ukupan broj odobrenih kredita dostigao 1.077, a njihova vrednost premašila 5,2 milijarde dinara – rekao je Mirović.

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Savić izjavio je da je Fond za prvu deceniju postojanja imao odlične rezultate i doprineo razvoju privrede, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava.

Podsećamo, Vlada Vojvodine obezbedila je 100 miliona dinara za projekte iz oblasti sporta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime