NALED: Rešavanje problema otpadnih voda preko IPARD programa

0
Foto. Ilustracija, Pexels

Lokalne samouprave će imati priliku da po usvajanju novog IPARD programa konkurišu za bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Sredstva su ograničena do iznosa od četiri miliona evra, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

NALED ističe spremnost da pomogne lokalnim samoupravama u apliciranju i sprovođenju javnih nabavki, dok je na Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da ovu meru što pre akredituje i otpočne Javne pozive i apliciranje za sredstva iz IPARD-a, koja su prethodnom periodu u velikoj meri ostala neutrošena.

Na sednici NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu, koja je održana na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, rečeno je da se u Srbiji prečiščava manje od 8 odsto komunalnih otpadnih voda, a do 2040. sve lokalne samouprave su dužne da izgrade svoja postrojenja, što zahteva ozbiljne investicije. Novi IPARD program biće velika šansa za gradove i opštine da dobiju sredstva kako za prečišćavanje otpadnih voda, tako i za izgradnju puteva, sistema za snadbevanje vodom, postrojenja za bio gas i proizvodnju toplotne energije koja će uz pomoć obnovljivih izvora energije smanjiti nivo zagađenja, pojeftiniti proizvodnju i unaprediti socioekonomske uslove života.

NALED je nedavno saopštio da su građani Srbije tokom 2022. godine potrošili 2,5 milijardi evra na neuknjižene nekretnine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime