Veternica velika ljubav Leskovčana

0
Foto; Printscreen

Reka Veternica deli grad na dva dela. Nekada čista i bistra uvek ćudljiva, ali Leskovčanima uvek najlepša, jer oni stariji su u njoj učili da plivaju, a oni mladji i danas se okupljaju na njenim obalama na keju bar na onom delu koji je uređen.

Veternica je leva pritoka Južne Morave. Duga je 75 kilometara, a površina sliva je 515 kilometara kvadratnih.  Građani Leskovca znaju da ima kolebljiv vodostaj pa s proleća nabuja, a leti skoro presuši.

Dok joj korito kroz Leskovac nije bilo regulisano Veternica je često plavila grad. Najveća poplava bila je 1948. godine kada je 80 procenata grada bilo pod vodo dubokom i jedan i po metar. Izgradnjom vodosistema Barje taj problem je rešen.

Krajem prošlog veka mnogi Leskovčani mislili su da je došlo vreme da se grad raznim sadržajima spusti na obale Veternice jer vodostaj može da se kontroliše.

Miodrag Mile Andrejević novinar i publicista nekadašnji direktor turističke organizacije imao je ideju i da organizuje spust na Veternici.

– Naša ideja je bila da napravimo pravi spust na našoj omiljenoj reci i da to bude prava turistička atrakcija koja bi organizovala za vreme roštiljijade. Imali smo spremljen projekat i dobru volju ali od toga se odustalo i dan danas ne znam zbog čega. Leskovčani vole Veternicu i ona je svakako neiskorišćeni potencijal u svakom pogledu – kaže Mile Andrejević

Dok se Beograd ponosi svojim splavovima na Savi i Dunavu grad Leskovca nema ni potpuno uređeni kej. U samom centru grada on se koliko toliko održava, ali od Hemijske škole uzvodno i severno ka industrijskog zoni potpuno je napušten.

Nadležni ističu da grad za uređenje obale Veternice nije nadležan i da je za to odgovorno vodoprivredno preduzeće iz Niša.

Međutim, građani očekuju projekte koji će otvoriti grad ka Veternici, jer postoje razne i ideje a najlakše je reći to nije naš posao. Početkom ovog veka čak se i počelo sa realizacijom projekta koji je podrazumevao potpuno uređenje keja duž čitavog toga koji prolazi kroz grad.

Projekat  je podrazumevao izgradnju trim staza, biciklističkih staza i staza za šetnju.

To bi upotpunosti promenilo izgled grada i Leskovčanima pružio veliko zadovoljstvo, jer oni vole svoju Veternicu. Zbog čega se odustalo od ovog projekta ne zna se, a nije ni važno.

Važno je da se pronađe snaga da se on nastavi, jer Leskovac zaslužuje uređen kej svoje Veternice. Zaslužuje uredjenu i oplemenjnu obalu koja sada većim delom izgleda kao prašuma i potencijalna ekološka bomba.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Leskovca u okviru projekta „Eko Leskovac“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime