Učenici Kragujevca i ove godine učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

0
jKancelarija Lokalnog ombudsmana
Foto: Youtube.com/Printscreen

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Grad Kragujevac, omogućili su učenicima srednjih škola da drugu godinu zaredom učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu.

Kako je navedeno na sajtu Grada Kragujevca, na taj način učenici imaju mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i na taj način izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju.

Predlozi sa najviše glasova šalju se Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2022. godinu. U inicijativi učestvuje ukupno osam lokalnih samouprava i 40 škola.

Osim Grada Kragujevca, to su Sremska Mitrovica, Sombor, Novi Pazar, Raška, Mionica, Dimitrovgrad i gradska opština Stari grad u Beogradu.

Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23.000 učenika.

Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu.

Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama – istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID -ovog Projekta za odgovornu vlast.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime