Srbija i Švajcarska podržaće 100 jedinica lokalne samouprave u Srbiji

0
Foto: MDULS/Sanja Knežević

Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na realizaciju treće faze Programa „Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji“, potpisan je između MDULS i Švajcarske Konfederacije.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović i ambasador Švajcarke u Srbiji Urs Šmid potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će biti realizovan do 2025. godine.

Obradović i Šmid pozvali su sve zainteresovane JLS u Srbiji da se prijave na javni konkurs koji će biti raspisan u narednom periodu i dobiju podršku za unapređenje demokratskih praksi i usluga koje su orijentisane ka građanima.

– Srbija i Švajcarska podržaće 100 jedinica lokalne samouprave u Srbiji da napreduju u oblasti reforme lokalnih finansija, efikasnije administriraju svoje prihode, ali i da više sarađuju sa građanima kada je u pitanju donošenje odluka o trošenju budžetskih sredstva na lokalu, istakla je ministarka Marija Obradović nakon potpisivanja Memoranduma.

– U naredne četiri godine Vlada Švajcarske podržavaće skoro 100 gradova i opština u celoj Srbiji u oblasti reforme poreza na imovinu, kao i promovisanju građanske participacije i odlučivanja u procesu donošenja odluka koje se tiču lokalnih budžeta. Kroz program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ želimo da pomognemo lokalnim samoupravama u sređivanju njihovih baza podataka o nepokretnostima, kao i da osnažimo građane da aktivnije učestvuju u odlukama na koji način se troši novac iz lokalnih budžeta. Ceo program vredan je 5,2 miliona švajcarskih franaka, izjavio je ambasador Šmid nakon potpisivanja Memoranduma.

Program „Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji“-faza 3 finansira Švajcarska Vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u saradnji sa MDULS i SKGO, a sprovodi ga Međunarodna organizacija za razvoj HELVETAS.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime