Opština Mali Iđoš sprovodi kontinuirane edukacije za razvijanje ekološke svesti građana

0
Foto: sr.wikipedia.org/Sandor Bordas

Edukacija građana o očuvanju životne sredine veoma je važan i nezaobilazan segment očuvanja prirode u svim razvijenim zemljama.

Lokalne samouprave u Srbiji često organizuju edukacije na temu zaštite životne sredine, kako bi njeni građani imali dovoljno pobuđenu svest o tome da je briga o prirodi veoma bitna.

Opština Mali Iđoš sprovodi kontinuirane edukacije za razvijanje ekološke svesti školske dece i omladine, studenata, privatnog i javnog sektora, čime stvaraju mogućnost mladim ljudima da steknu ekološke navike i primenjuju ih na svoje okruženje, rekao je Šandor Orosi, rukovodioc odeljenja za privredu, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i komunalno-pravne poslove u ovoj Opštini.

U izjavi za portal Naša mesta Orosi je istakao da se kontinuirano radi na širenju znanja o zaštiti životne sredine i značaju pravilnog upravljanja komunalnim i EE otpadom, te značaju o korišćenju obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti, klimatskim promenama i pravu na zdravu životnu sredinu.

Završetak izgradnje centralnog prečistaća otpadnih voda, magistralnog kolektora, takođe će u proleće naredne godine doprineti očuvanju i zaštiti životne sredine Opštine Mali Iđoš, kao i izgradnja kanalizacione mreže, naglasio je Orosi i dodao daje u planu i rekonstrukcija vodovodne mreže, kao i izgradnja Vetroparka u KO Feketić, koji će doprineti zdravijem životu u ovoj Opštini.

Što se tiče zagađenosti vazduha, vode i zemljišta, s obzirom na to da Opština Mali Iđoš nema razvijenu industrijsku privredu, nema ni velike zagađivače.

– Zagađenost vazduha se javlja u zimskom periodu i potiče uglavnom od individualnih ložišta, naveo je Orosi i objasnio da je u opštini izvršena gasifikacija, tako da postoji mogućnost i prelaska na gas. Svi javni objekti u Opštini koji su kao gorivo koristili mazut ili lož ulje prešli su na gas, neki uz sufinansiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine, a neki preko Javnog privatnog partnerstva.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Mali Iđoš u okviru projekta „Ekološki sat Mali Iđoš“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime